Testünk egyes részei folyamatosan megújulnak, szinte észrevehetetlenül. Gondoljunk csak a hajunkra vagy a szempillánkra. Így azon se lepődjünk meg, ha alkalomadtán apró kis pikkelyekkel találkozunk testünkön, hiszen a hajas fejbőr hámsejtjei is időnként megújulnak. Mindez teljesen természetes folyamat. Ha azonban azt észleljük, hogy ez az ütem felgyorsulna, akkor viszont már korpásodásról beszélünk, amit minél előbb kezelni kell!

A korpásodás kialakulásának okai

A korpásodást számtalan dolog okozhatja. A leggyakoribb valamilyen gyulladás, gombás fertőzés a szervezetben vagy a nem megfelelő ápolás. A forró vízzel való hajmosás és a forró levegős hajszárítás mind hozzájárul a fejbőr kiszáradásához, ami aztán korpásodáshoz vezet. De akár az ápolatlan haj vagy a gyakori hajmosás, sőt a helytelen táplálkozás is előidézheti. Azonban ahhoz, hogy kezelni tudjuk, az első dolgunk felderíteni a tényleges okokat, hiszen csak így lehet hatékony a kezelés.

Száraz és zsíros korpásodás

A száraz korpásodás esetén a fejbőr gyakran viszket, a hajvégek pedig töredezettek és szárazak. Ebben az esetben nem csupán a hajas fejbőr lehet száraz, hanem a test többi részén is előfordulhat szárazság.

A száraz korpásodást okozhatja a fejbőr megfázása, vitaminhiány, genetikai hajlam és helytelen táplálkozás is. Ahhoz, hogy ennek a kialakulásának esélyét csökkentsük vagy felszámoljuk, igyekezzünk egy kis időt hagyni a két hajmosás között, hogy a fejbőr természetes védőrendszere képes legyen újra helyreállni.

A legoptimálisabb, ha három naponta mosunk hajat. Ehhez válasszunk olyan készítményt, amelynek összetevői természetes anyagokból készülnek, hiszen ezzel nem csupán a korpásodást előzzük meg, hanem hajunk egészségét is megőrizzük. Gyógynövényes samponért, látogass el a DR Hair oldalára!

A zsíros korpásodás során fokozott a faggyútermelés. Emiatt a hámsejtek pedig nem leperegnek a fejbőrről, hanem összetapadnak. Ez az állapot nem csupán esztétikailag kellemetlen, hanem azért is, mert a fokozott faggyútermelés kedvez a gombáknak, így a fejbőr ki van téve gombás fertőzéseknek, gyulladásnak.

A korpás fejbőr ápolása


Ahhoz, hogy fejbőrünk egészségét megóvjuk, és megelőzzük például a korpásodást, nagyon sok mindent tehetünk. Elsősorban ügyeljünk a fejbőr megfelelő ápolására. Tehát mossunk rendszeresen hajat, viszont tartsunk a hajmosások között legalább három nap szünetet, és vizes hajjal ne menjünk a hűvös levegőre. Emellett kerüljük a forró levegővel való szárítást.

Továbbá jót tesz a hajnak és a fejbőrnek is, ha néha kényeztetjük. A fejbőr masszírozásával a vérellátás nő, sőt a faggyútermelésre is jótékony hatással van, aminek köszönhetően kevesebb esély van a korpásodás kialakulására. Ezenfelül a különféle pakolásokkal, vitaminbevitellel és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással szintén csökkenthetjük a korpásodást.