Mindannyian vágyunk a pihentető éjszakai alvásra, szeretnénk esténként jól aludni. Sajnos azonban kevesen mondhatják el, hogy rendszeresen minden este 7-8 órát alszanak, és reggel frissen, üdén kelnek ki az ágyból. Felgyorsult életünkben sokszor az alvásidőnkből vagyunk kénytelenek lefaragni azért, hogy lépést tudjunk tartani a folyamatosan növekvő elvárásokkal, el tudjuk végezni az előttünk tornyosuló feladatokat. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy az alvás alapvető emberi szükségletünk, és hosszú távon súlyos következményekkel jár egészségünkre nézve, ha nem pihenjük ki magunkat. A rendszeres, pihentető alvás hozzájárul egészségünk megőrzéséhez és ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan működhessünk. Hatékonyan tanulni, munkát végezni, jó döntéseket hozni csak kipihent állapotban tudunk.

Álmatlanság következményei

Ha állandósul az alváshiány, számtalan negatív következménnyel kell szembenéznünk testi-lelki-szellemi szinten egyaránt.
 
Ha rendszeresen nem alszunk eleget, csökken a munkahelyi, iskolai teljesítményünk, hangulati ingadozások jelentkeznek, ingerlékenyebben kommunikálunk, feszültebbek leszünk.
 
Testi szinten a nem elegendő alvásmennyiség növeli a vérnyomásproblémák kockázatát, szívproblémákhoz, diabéteszhez, depresszióhoz vezethet.
 
Látjuk tehát, hogy a jó minőségű alvás, éppen úgy, mint a testmozgás és egészséges táplálkozás, alapvető fontosságú a jó egészség megőrzéséhez.
 
Transzcendentális Meditációval hatékonyan kezelhetjük az álmatlanságot.

Alvászavar és depresszió

Napjainkban a depresszió sajnos már népbetegségnek számít. Több tanulmány is kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen alvászavarral küzdenek, nagy valószínűséggel lesznek depressziósok. Sok embernél tehát először az alvásproblémák jelentkeznek, majd az állandósult kialvatlanság miatt megjelennek a depressziós tünetek.

Alvászavar kezelése Transzcendentális Meditációva

Ha hosszú távon nem pihenjük ki magunkat, az rendkívül káros a szervezetünkre nézve. Bár kísérletezhetünk gyógyszerekkel is, a kemikáliákkal maximum ideig-óráig érünk el pozitív változást, a probléma gyökerét nem szüntetjük meg. Ennél sokkal eredményesebb, ha olyan természetes megoldást választunk, amely magára a probléma gyökerére, a stresszre hat, és azt oldja fel.

A Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlásával javul az alvás minősége és amellett, hogy könnyebben jön álom a szemünkre, sokkal pihentetőbb is lesz az alvásunk.

Az álmatlanság, az alvásproblémák gyökere a stressz, amely növeli szervezetünkben a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét, és csökkenti a boldogsághormon szintet. Az állandósult stressz szorongáshoz, álmatlansághoz, alvási nehézségekhez vezet.

A Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlásával azonban a szervezet szerotonintermelése mintegy 50%-kal nő, míg a stresszhormon, az úgynevezett kortizol szintje kb. 30%-kal csökken.