Az új kerékpárút a Kis-Balatont köti össze négy zalai településsel.

Egy újabb útvonallal gazdagodik a Balaton környéki bringaúthálózat: a „Kerékpárral a romantikus Zalában” című projektben szereplő négy település - Egeraracsa, Esztergályhorváti, Zalaszabar és Zalaszentmárton - ezentúl könnyebben elérhető lesz biciklivel a Balatontól, írja az MTI.

A fejlesztés célja az, hogy a térségbe látogató, kerékpáros turisták jobban megismerhessék a zalai vidék kulturális, épített és természeti értékeit, és az érintett településeket is közelebb hozza egymáshoz: a tervezett, 12 kilométeres nyomvonal mintegy 60 százalékkal lesz rövidebb a jelenlegi utak hosszánál.

Az új bringaút a Pannon Pleasure 12., a Zalavár-Balatonhídvég és a Nyugat-balatoni kerékpárúthoz kapcsolódik, emellett az országos kéktúra vonalak és a Via Sancti Martini zarándokút is elérhetővé válik innen. A kerékpáros útvonalat érintő településeken fedett pihenőhelyeket alakítanak ki, a látogatókat turisztikai attrakciókkal is várják a falvakban.

Az extra kitérő izgalmas opció azoknak, akik már jó párszor teljesítették a Balatoni bringakört, a zalai szakaszra azonban még egy kicsit várni kell: a kerékpárosbarát fejlesztések várhatóan 2021 októberében fejeződnek be.

A konzorciumi együttműködésben megvalósuló projekt vezetője a Zala Megyei Önkormányzat, a beruházás mintegy 650 millió forint európai uniós pályázati támogatással valósul meg.

Címkék