Orbán Viktor miniszterelnök újabb szigorú járványügyi korlátozásokat jelentett be a Facebookon. A november 11-én, szerdán 0 órától életbe lépő intézkedések értelmében bezárnak az éttermek, a múzeumok, a szabadidős létesítmények, a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem. Minden gyülekezés tilos, este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz.

Ismét alaposan átírja a Balaton - és az egész ország - késő őszi és téli terveit a járványhelyzet, a minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Facebookon, írja a telex.hu. A korlátozások 30 napig lesznek érvényben, de szükség esetén meghosszabbíthatják őket.

A korlátozások értelmében minden gyülekezés tilos, általános rendezvénytilalom lép életbe, a családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb 10-en vehetnek részt.

Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, felmentést csak a munkába menők, a munkából jövők kapnak, illetve rendkívüli esetekben adható ilyen igazolás.

Az éttermeknek be kell zárniuk, így csak házhozszállítás lehetséges.

Be kell zárni a szabadidős létesítményeket, színházakat, múzeumokat, állatkerteket is.


A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem. A szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-ig beérkezett foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti - ennek feltétele, hogy a szállodai dolgozókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket.

A felsőoktatás csak online formában működhet, az egyetemi kollégiumokat bezárják, a középiskolák 8 évfolyamai felett szintén online oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák ugyanakkor nyitva maradanak a 14 év alattiak számára.


Az esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi és a polgári szertartásokon a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt. A temetéseken legfeljebb 50 ember vehet részt.

Az amatőr csapatsport tilos, szabadtéren az egyéni sportolás megengedett. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni. 

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a zárás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti - ennek is feltétele, hogy a dolgozókat ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

A szigorú korlátozásokat Orbán Viktor azzal indokolta, hogy Európában és Magyarországon is "fokozott ütemben nő a fertőzöttek száma." 

A járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren betegedtek meg, Európában pedig több mint 8 millióan. A november 9-ei adatok szerint a magyarországi fertőzöttek száma  114.778 fő, olvasható az Index.hu-n

Címkék