5 milliárd forintból valósulna meg a Balaton legjobb strandját, a teljes keszthelyi partszakasz kihasználásával létrehozandó szabadidős, sport- és szórakoztató központot magában foglaló fejlesztés. A 2022-ben induló beruházáshoz már gyűjtik az ötleteket.

Manninger Jenő, a város és térségének fideszes országgyűlési képviselőjének bejelentéséről a Turizmusonline tudósított az MTI alapján.

A kormány a Magyar Közlönyben múlt héten megjelent döntésével 400 millió forintot biztosít az előkészítésre és a tervezésre. Az egész éves kikapcsolódási lehetőséget nyújtó központ beruházásának várható értéke mintegy 5 milliárd forint lesz.  

A városi strand területét is kihasználó ötletek gyűjtése már elindult. Az a cél, hogy a várhatóan 2022-ben induló beruházás révén a keszthelyi part ne csak nyáron, hanem egész évben vonzó legyen a turistáknak. Nagy Bálint polgármester arról tájékoztatott, hogy a Magyar Művészeti Akadémia tagjai és a Budapesti Műszaki Egyetem doktorandusz hallgatói építészeti javaslatokat készítenek, illetve a keszthelyiek és a civil szervezetek véleményére is kíváncsiak.

Az elképzelések szerint a több négyzetkilométernyi területen olyan fás-ligetes sétányt is kialakítanának, amely összeköti a keszthelyi Balaton-part létesítményeit.   

A Balatontipp értesülései alapján egy 2 ezer négyzetméteres wellnessközpont is része lenne a beruházásnak.

A Magyar Művészeti Akadémia ötletpályázatában pedig a következők szerepelnek: "Ezen a kiemelt jelentőségű területen egy magas szintű szolgáltatást nyújtó, multifunkcionális együttes (strand, wellness, szórakoztató kereskedelmi és más egységek) létesítését tartja szükségesnek Keszthely városa".

A város lényeges feladatrészként kezeli a strandfürdő és a wellness-egység kapcsolódásának megoldását. Megvizsgálandó egy télen fedett, nyáron nyitott fürdő egység létesítése, élmény- és gyermekmedencékkel – írja tervezői instrukcióként az önkormányzat.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy Keszthely parti része egészen egyedülálló a balatoni települések között: a partszakasz jelentős része kiépített sétányon is bejárható, valamint több különleges múltú és hangulatú építmény található itt. Minőségi szálláshely, főleg a szomszédos Hévízhez képest viszont gyakorlatilag nincs, gondozatlan telkek, üresen álló elhanyagolt épületekből viszont annál több.

A keszthelyi partszakaszon találjuk a későmodern építészet egyik népszerű példáját, a Hotel Helikont, vagy éppen a Libás strandig húzódó vízparti részt. Korábban egy 25 méter magas toronyház építése is felmerült, de ebből az elképzelésből szerencsére nem lett semmi.

Címkék