balaton

szerkesztés

Fog még valaha havazni a Balatonnál?

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2020. 02. 12. 12:21

Az ember okozta éghajlatváltozás a Balatont sem hagyja érintetlenül. Egyre kevesebbet havazik, ami esik, másnapra elolvad, és a tavon is alig képződik már jég. Mi áll a háttérben, mi várható a jövőben? Ennek jártunk utána az Országos Meteorológiai Szolgálat két munkatársával.

Aki hajlamosabb a pánikra, már nagyon ráncolhatja a homlokát az éghajlatváltozás miatt: a Balatonnál nagyon régen fordult már elő annyira hóban szegény tél, mint a mostani, legalábbis a február közepéig tartó tapasztalataink alapján. December elején esett némi hó, de sok helyen már másnapra elolvadt, aztán január 19-én ismét hullott a hó, de másnapra már nyoma sem volt a régió nagy részén. A télies fehérséget csak a zúzmarás köd hozta meg januárban (amit egy zádorvári túrán mi is megörökítettünk).

A hőmérsékletek sem érik el a durva mínusz 10 fokokat, de azért annyira legalább hideg van, hogy az eplényi sípálya (a december közepi tavaszias időjárás miatti kényszerszünettől eltekintve) nyitva van.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Hó? Hol?

Mivel az egész Balatonra nem tudnak hóágyúkat szerelni, megkérdeztük az Országos Meteorológiai Szolgálatot (OMSZ), mi vár azokra a jövőben, akik fehér teleket szeretnének látni errefelé, szóval fog-e még valaha rendesen havazni a tónál. Kérdéseinkre Zsebeházi Gabriella, az OMSZ éghajlatkutatója válaszolt, aki elmondta, már most is megfigyelhető, ahogy általánosságban melegednek az évszakok, "a csapadék pedig inkább eső formájában hullik le". A folyamat a nyolcvanas évektől robbant be igazán annak hatására, hogy a légköri üvegházgáz-koncentráció ekkorra exponenciális növekedést ért el.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Persze a hófehér Balatont 2020-ra még kár temetni, hisz "volt már példa márciusi-áprilisi havazásra". De ahogy telnek az évek, egyre kevesebb havazásra és tartós hótakaró kialakulására mutatkozik esély országosan, így a Balatonnál is. Az átlagosnál hidegebb telek így is lehetnek (a modelleredmények szerint akár 2070-ig is előfordulhatnak az 1971-2000 közti időszaknál hidegebb időszakok), de egyre ritkábban, még a fagyos napok száma is csökken, miközben a hazai modelleredmények szerint "a téli csapadék az évszázad végére országosan akár 27 százalékkal növekedhet".

Fotó: OMSZ

A Balaton térségében nem meglepő módon a legmagasabb vidék, a Bakony a leghóbiztosabb, például a Kab-hegy és a Magas-Bakony. A hőmérsékletek emelkedésével a hóhatár is emelkedik majd, illetve inkább a gyakori heves esőzések válhatnak általánossá. Mi az oka ennek? Az ember okozta globális éghajlatváltozás.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Búcsú a jégtől is

Horváth Ákostól, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetőjétől a tavi jégről kaptunk némi információt. Azt írja, "a Balatonnál az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy csak rövid időre alakul ki összefüggő jég, illetve csak vékony jégréteg jelenik meg a téli hónapokban." Legutóbb 2017 telén alakult ki összefüggő, 22-25 centiméteres jégréteg a Balatonon. Az adatok szerint pl. a nyolcvanas években gyakori volt még a hosszan tartó jegesedés, sőt 1987-ben Siófoknál 45 centis jeget is mértek.

Idén eddig kiugróan meleg, déli légáramlatok érték el Magyarországot, így csak a vékony talajközeli rétegekben alakult ki hideg légpárna, ami nappalra felmelegedett. Az éjjeli fagyok miatt a Balatonon megjelent ugyan hajnalra a tavi jég, de a szél simán összetörte és felolvasztotta. Vastag jég még létrejöhet a következő években is a Balatonon, de ez egyre ritkább és valószínűtlenebb lesz. Az évszakok ugyan nem tűnnek el, tél továbbra is lesz, de az általunk megkérdezett meteorológusok szerint melegebb lesz a jövőben.

Hasonló tartalmak

Admin mode