ATM-terminál, a vízbe jutás akadálymentesítése, piknikzóna és családi mosdó is szerepel a június 13-án átadott Balatonedericsi Strand fejlesztései között, amik a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programjának keretében valósulhattak meg 26 millió forintból.

Ingyenes belépővel és számos programmal ünnepelte Balatonederics a felújított strand átadását. Főzőverseny, szkanderbajnokság, 23 fokos víz és igazi strandidő várta az érdeklődőket, akik azonnal birtokba vették a piknikzónát, az új sportpályát, a színes retró öltözőket és a lidós partszakaszt.

Az eseményen, Papp János, Balatonederics polgármestere, Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese és Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője mondott rövid köszöntőt, majd hajóra szálltak, és a Balaton megkoszorúzásával nyitották meg a strandszezont.

Családbarát fejlesztések és kötélpálya

Papp János kiemelte, hogy a fejlesztések keretében jelentősen javultak a strandon a higiéniás viszonyok és sor került a hagyományos strandi elemek korhű felújítására. Retró stílusú, új öltözőkabinokat alakítottak ki, strandfocipályát, piknikzónát, ivókutakat hoztak létre, ATM-et helyeztek ki, lehetővé tették a kártyás fizetést és biztosítani tudják az akadálymentes vízbe jutást is. 

„A gyermekes családok kiszolgálása és ellátása kiemelt cél, családi vécét, baba-mama szobát és elsőként a Balatonon babakert teraszt is létesítettünk” – mondta a családbarát fejlesztésekről a polgármester.

„A gyermekes családok kiszolgálása és ellátása kiemelt cél, családi vécét, baba-mama szobát és elsőként a Balatonon babakert teraszt is létesítettünk” – mondta a családbarát fejlesztésekről a polgármester.

Ősztől az edzőparkot és a játszóteret szeretnék fejleszteni a Balatoni Fejlesztési Tanács támogatásával, és pályáznak a Kék Hullám Zászló strandminősítésre is. A tervek között szerepel egy új, korszerű üzletsor megépítése és a partfal megemelése is. „Közép és hosszú távú terveink közt szerepel egy wellnesshotel és apartmanfalu létrehozása, illetve új üdülőházas negyedek megvalósítása.

Nagyratörő tervnek tűnik, de itt szeretnénk megvalósítani a Balaton első felvonópályáját is, amely az Ederics-hegy tetejére, 405 méter magasra megy fel” – tette hozzá.

Könnyid László elmondta, hogy jó szezonra lehet számítani, és hogy a MTÜ közel 26 millió forintot tudott most biztosítani a strand fejlesztésére, két évvel ezelőtt pedig több mint 22 millió forintos támogatást nyújtottak. Hozzátette, hogy a kormány 2030-ig folytatja a strandfejlesztést, és jövőre is igyekeznek támogatni Balatonedericset.

Fenyvesi Zoltán a „választókerülete legszebb strandjának” nevezte a balatonedericsi strandot, aminek vendégei különleges panorámában gyönyörködhetnek. Abban reménykedik, hogy nemcsak a nyár lesz nagyon erős, hanem a szeptemberi és az októberi időszak is. „Használjuk ki ezt a mostani helyzetet és ne problémaként, járványként, hanem egy lehetőségként és egy kihívásként éljük meg. Ha eszerint gondolkodunk, és bízunk a hazai magyar turistákban, akkor egészen biztos, hogy egy jó szezont zárhatunk” – mondta Fenyvesi.

67 balatoni strand újul meg idén

Az MTÜ a kormány támogatásával 2017-ben indította el a strandfejlesztési programot, aminek célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon. Eddig összesen csaknem 10 milliárd forintot fordítottak ilyen célra. 2020-ban a harmadik ütemben a fejlesztések során 90 strand 3,06 milliárd forint támogatásban részesül a Balatonnál, a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál. A balatoni térségben összesen 67 strand kapott 2,2 milliárd forint támogatást. A strandfejlesztés harmadik ütemének célja az egységes szolgáltatási minőség elérése.

Címkék