Nem mindennapi képgalériára bukkantunk egy Balaton környéki kastélyról a TSPC építésziroda honlapján. A felújítása után újjászülető nádasdladányi Nádasdy-kastély fotóit elsők között tesszük közzé.

Műemléki rekonstrukciós munka zajlik a Fejér megyei Nádasdladányon, ahol már a befejezéséhez közelít a Nádasdy-kastély felújítása. A kivételes, Tudor-stílusú, neogótikus épület – melynek jellemzője az ablakokat keretező homlokzati architektúra és a homlokzati díszpárkány is – a jövőben rendezvényeknek, kiállításoknak ad majd otthont. Az antik berendezéssel pedig az egykori főúri kastély hangulata is megelevenedik.

A kastélyt körülvevő angolpark is megújul: változatos sétautak vezetnek az újra életre kelt tóhoz, amiben egy kis sziget is helyet kap. Ezenkívül a télikertet is eredeti formájában építik újjá. Na de meséljenek tovább a fotók!

A főhomlokzaton egy úgynevezett bástyatorony van, melyben a kastélyt folyó vízzel ellátó, nagy víztartályt ma is megnézhetjük. A torony tetején lévő teraszról tiszta időben messzire el lehet látni.

A kastély csarnokának (Ősök csarnoka) díszes faberendezése Thék Endre díszműasztalos (1842–1919) munkája, a csillárokat Jungfer Gyula (1841–1908) készítette.

A csarnokba egyébként Nádasdy Ferenc gróf felmenőinek portrémásolatai kerülnek, az egykori könyvtár több ezer példányát pedig az Országos Széchényi Könyvtár másodpéldányaiból és a keszthelyi Festetics-kastélyból pótolják.

A kastély földszintjének további termei (például a nagyszalon) szintén nyitottak lesznek a látogatók számára, ezekben tarthatnak majd rendezvényeket is. Az egykori biliárdteremben egy múzeumshop kaphat helyet, és kávézó is szolgálja majd a turisták kényelmét. Az emeleten időszaki kiállítások és egy korhű háló- és fürdőszoba is helyet kaphat.

A műemléki rekonstrukciós munka építésztervezési feladatait a generáltervező TSPC Kft. és partnere, Ónodi Szabó Lajos építész tervező és a Bicske Építő Kft. végezték. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként a fejlesztés az ingatlan vagyonkezelője és üzemeltetője, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházásában valósult meg.

Címkék