A 2014-ben alakult Balatoni Kör 42 tagja jelenleg 54 vendéglátóhelyet képvisel a tó körül. A hatodik alkalommal megjelent „Kóstold körbe” című kiadványban az idén először nemcsak az egyesület tagjai szerepelnek, hanem további balatoni vendéglátók is, akik számára „az igényes környezeten, a helyi alapanyagokra épülő gasztronómián és az egész éves vendéglátáson túl az is érték, hogy egymást ajánlják” – írja a Balatoni Kör a közleményében.
„Egyesületünk fő mozgatórugója az értékvédelemben,
összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így konkurenciaharc helyett jó
szívvel ajánljuk egymást. A Balatoni Kör fő célkitűzése, az egész éves Balaton,
ma már nem utópisztikus álom, hanem a valóság” –
mondta Szilágyi Lajos, a „Kóstold körbe” kiadvány szerkesztője, a Balatoni Kör elnöke.
„Idén nyáron valószínűleg rekordszámú látogató várható a tó körüli településeken, és sokan nagymértékű áremelkedéstől tartanak. Megnyugtathatok mindenkit, hogy a kiadványban megtalálható helyek nem terveznek irreális árkorrekciókat, ők azok, akik hosszú távra terveznek, és 10-20 év múlva is szeretnék vendégül látni a Balatonhoz érkezőket.”
A „Kóstold körbe” füzet megtalálható minden, a kiadványban
szereplő helyszínen, és segít eligazodni a vendégnek, ha például kutya- vagy
családbarát helyet keres, esetleg tóparti éttermet vagy romantikus szállást,
rendezvényhelyszínt, borászatot, pálinkafőzdét vagy exkluzív hotelt.
A Balatoni Kör tagjai döntöttek arról is, hogy egymilló forint értékű utalvánnyal segítik a pandémia alatt megfeszített munkát végző egészségügyi dolgozók kikapcsolódását.
Eddig 15 borászat kezdte meg a BalatonBor palackozását
Bemutatkoztak az új, 2020-as évjáratú BalatonBorok is. Dobosi Győző, a BalatonBor projektvezetője így fogalmazott: „Nagyon büszke vagyok, hogy az elmúlt év kihívásai ellenére a hatodik évjárat is palackba került, ebben a vírus nehezítette időszakban is. A legtöbb termelőnél elmondható, hogy kevesebb, mint 12 hónapig érhető el forgalomban a BalatonBora, ugyanis idő előtt elfogynak a polcokról.”
A borász kiemelte azt is, hogy egyre nagyobb a külföldi érdeklődés a BalatonBorok iránt, így a későbbiek során nyitnának a külföldi piacok irányába is. „Jelenleg azonban az első és legfontosabb tennivalónk a balatoni vendéglátásban adódik, hogy minél több helyen viszontláthassunk legalább egy vagy két BalatonBort” – mondta.
BalatonBor és HegyBor
A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor
tartalmas balatoni bor. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós
bormárka Magyarországon, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke,
de bárki készítheti, aki megfelel a cikk legvégén található feltételeknek. Az objektív
paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció
által összehívott bíráló bizottság garantálja.
A HegyBor a balatoni borpiramis második szintje, ami a gasztronómia, a hűvösebb időszakok és a nagy beszélgetések bora, célja pedig, hogy az adott szőlőhegy identitását jelenítse meg. A borpiramisról és a HegyBorról itt írtunk korábban.
Ebben az évben az alábbi 15 borászat kezdte el a BalatonBor palackozását (ami több mint 64 000 palackszámot jelent):
- Gyukli Pince
- Feind Pince
- Zelna
- Hujber Pincészet
- Lídia Borház
- Istvándy Pincészet
- Fata Pince
- Dobosi Pincészet és Vendégház
- Bujdosó Pincészet
- Tagyon Birtok
- Veszprémi Pince
- Cseh Családi Borpince
- Szeremley Birtok
- Laposa Birtok
- Bogáromi Borbirtok – Kötcse
- Zelna
- Dobosi Pincészet
- Cseh Családi Pincészet
- Végh Testvérek Borálda
- Kiss Pince
- Tánczos Pince
- Dombi Pince
A 2021-es évben három BalatonBor és két HegyBor bírálati időpontot
hirdettek meg a borászatok számára. Az utolsó bírálatot június 1-én tartják, így arra még van lehetőségük jelentkezni a borászatoknak. További részletek a BalatonBor oldalán találhatók.