Ha jó az idő, rengeteg kiránduló tér be a Laposa Borteraszra, és számos borkóstoló társaság, romantikázó pár és baráti társaság keresi fel a birtokot. Ráadásul nemcsak nyáron nagy a forgalom, de télen is, amikor a fűtött belső tér kínál menedéket. Nem csoda, hogy jó pár év után a Laposa család tervbe vette a felújítást és a bővítést. A terasz kinőtte magát, és az egyre professzionálisabb bisztrókonyhának – Dudás Péter Krisztiánnak és csapatának – kellett a tér a kibontakozásra.
Nagyobb lett a terasz és a fedett kinti rész, melyet téliesíteni lehet, így ha hidegebbre fordul az idő, akkor sem lesz akadálya, hogy felkeressük a borteraszt. A felújítás során a belső tér is megújult, a tágasabb terem nagyobb férőhellyel vár minket. Nőtt a konyha munkatere is, a személyzet kapott egy hatalmas pultot, ahonnan könnyedén megy a felszolgálás, és a vendégek kényelmét szolgálja a mosdók számának növelése. A felújítás épp a Covid hozta kényszerszünet alatt kezdődött, így két legyet ütöttek egy csapásra: a dolgozóknak lett munkája, és nem kellett feleslegesen zárva tartani.
„Ez a terasz, ez a hely az első téglák lerakásától különleges számomra. Itt készültek az első boraink, az áttörést hozó 2006-os tételek, sok-sok családi és baráti összejövetel helyszíne volt. Évről évre alakítottuk, fejlesztettük, most egy nagyobbat léptünk, és bár szinte minden kicserélődött, a hangulat és a táj változatlan maradt” – mesélte Laposa Bence az átalakításról.
„Ez a terasz, ez a hely az első téglák lerakásától különleges számomra. Itt készültek az első boraink, az áttörést hozó 2006-os tételek, sok-sok családi és baráti összejövetel helyszíne volt. Évről évre alakítottuk, fejlesztettük, most egy nagyobbat léptünk, és bár szinte minden kicserélődött, a hangulat és a táj változatlan maradt” – mesélte Laposa Bence az átalakításról.
A birtokon jelenleg 30 hektáron termelnek szőlőt, a régió legszebb dűlőiben. A hegy oldalában pazar kilátást nyújtó Laposa Borterasz egykor a borászat és a borkimérés funkcióját is ellátta, mára csak vendéglátóhely, ahol a birtok összes bora kóstolható. A környékbeli termelők sajtjaiból, sonkáiból, zöldségeiből álló hidegételek mellett fix és napi melegétel-ajánlattal várnak egész évben, a napi hármast pedig nem érdemes kihagyni, ha erre járunk.
A birtok központja és a borkészítés helyszíne 2019 óta a megújult Hableány épülete: a Laposa család figyelt rá, hogy az épületet autentikus jegyeit megtartva újítsák fel, így modern birtokközpont és közösségi tér jött létre pezsgőpincével, feldolgozóval, irodával, borbolttal és persze a bisztrórésszel. Izgalmas élmény a Hableány belső terében úgy borozni és a bisztrókonyha ételeit fogyasztani, hogy közben rálátunk a talpunk alatt, eggyel lentebbi szinten folyó pincemunkálatokra. A borászat évente mintegy ötszázezer palack bort állít itt elő, ugyanakkor mára az úgynevezett méthode charmat technológia alapján pezsgőket is készít, frisseket, finom buborékokkal, ami igazán hiánypótló a borvidéken.
„Számomra különleges jelentősége van a Laposa Borterasznak, hiszen érettségi után édesanyámmal ketten kezdtünk itt dolgozni, jóval szerényebb körülmények között. Hatalmas boldogság, hogy a mai napig vannak olyan vendégek, akik azóta visszatérnek és nyomon követik fejlődésünket. Úgy érzem, ismét méltó módon sikerült fejleszteni az épületet, és ugyanolyan örömmel várjuk látogatóinkat, mint 15 éve” – meséli Laposa Lilla.
„Számomra különleges jelentősége van a Laposa Borterasznak, hiszen érettségi után édesanyámmal ketten kezdtünk itt dolgozni, jóval szerényebb körülmények között. Hatalmas boldogság, hogy a mai napig vannak olyan vendégek, akik azóta visszatérnek és nyomon követik fejlődésünket. Úgy érzem, ismét méltó módon sikerült fejleszteni az épületet, és ugyanolyan örömmel várjuk látogatóinkat, mint 15 éve” – meséli Laposa Lilla.
A Badacsonyi borvidék egyedülállóságát tanúhegyeinek, másképp mondva egykori vulkánjainak köszönheti. A 4,5 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység különleges talajformát hozott itt létre, a bazaltot, és úgy tartják, a bazalttalaj és a borvidéken uralkodó egyedi mikroklíma együttese eredményezi azt a harmóniát és a sajátos ásványos érzetet, mely a badacsonyi borokra olyannyira jellemző. A Laposa család a kezdetektől fogva törekszik a vulkanikus terroir értékeinek kidomborítására, ennek megfelelően az erre legalkalmasabb szőlőfajtákat műveli a Badacsony, a Csobánc és a Köves-hegy területein: olaszrizlinget, rajnai rizlinget, szürkebarátot, kéknyelűt és furmintot.
A könnyed, illatos és igazán nyárias verzióktól a hordós érlelésen átesett, dülőválogatott, tartalmas tételekig terjed a Laposa-birtok szortimentje, a körülbelül 20 aktuális tétel között mindenki megtalálja a kedvencét. A Hableány és a Borterasz mellett érdemes ellátogatni a gasztrobirtok két másik helyére: a frissTeraszon hamburgerek mellett lazíthatunk és a Kultkikötő koncertjeit hallgathatjuk, a Szőlőhegy Bisztróban pedig klasszikus ételeket fogyaszthatunk a lugasos teraszon.
Borajánló – Laposa 4 Hegy Olaszrizling 2019
A birtok egyik legfontosabb
bora a 4 Hegy, mely négy vulkanikus tanúhegyről – Badacsony, Gulács, Csobánc és
Köves-hegy – származó olaszrizlingből készül. Az illatában mandarinra,
grapefruitra, gyömbérre emlékeztető jegyek figyelhetők meg, míg a kortyban a
sós mineralitásé, a határozott savas érzeté és az olajos textúráé a főszerep.