A Badacsony nemcsak finom borokat, izgalmas túraútvonalakat és lenyűgöző panorámát kínál a kirándulóknak, hanem számos építészeti csemegét is. Hol élt Egry József, a Balaton festője, milyen funkciója volt régen a Hableány épületének, és miért volt menő régen a mólónál tölteni a nyári estéket? Második tematikus sétánkon elmeséljük.

A We Love Balaton nagy testvére, a We Love Budapest pontosan 10 éve indult útjára, hogy megmutassa a főváros – később pedig a Balaton – legjobb éttermeit, kikapcsolódási lehetőségeit, kulturális örökségét és építészetét. Az évforduló alkalmából Budapest után most a Balaton északi és déli partján is sétálni hívunk téged. Második sétánkon egyik kedvenc tanúhegyünk ikonikus épületeit vesszük szemügyre. Tarts velünk! 

A Badacsony az évszakok változásával mindig más arcát mutatja: nyáron minden a zöldellő erdőkről és szőlőtőkékről szól, ősszel az egész hegy narancssárgába borul és túrázni csábít, télen gasztronómiai kalandokra hív, tavasszal pedig virágba boruló tájaiban gyönyörködhetünk. Van néhány dolog, ami viszont állandó a hegy életében: néhány olyan épület, amely már több évtizede vagy akár egy évszázada is áll. Bár ezek az évek alatt akár többször is funkciót váltottak, mindnek megvan a maga izgalmas és különleges története. Induljunk el, és fedezzük fel ezeket közösen!

Callmeyer Ferenc és a Tátika étterem

Sétánkat közvetlenül a Balaton-part mellett, a badacsonyi mólónál kezdjük, ahol a Callmeyer Ferenc által tervezett Tátika étterem áll. A 60-as években ez az épület kifejezetten modern és újító szemléletben épült fel, kívül és belül is minimalista, letisztult külalak jellemezte. Az alsó szinten önkiszolgáló étterem működött, az emeleten pedig egy cukrászda és egy borbár kapott helyet panorámás, hangulatos terasszal. Elég csak ránézni az építés után készült képekre, és máris elképzelhetjük, ahogy szüleink és nagyszüleink koccintottak a tó szomszédságában!

A régi postaépület

Ha a partról a hegy felé vesszük az irányt, néhány méterre a vasúti átjárótól azonnal szembeötlik a jobb kézre elhelyezkedő kockaépület. A kissé tájidegen építmény korábban a település központja volt, ugyanis postaként működött, most pedig vendéglátóhelyeknek ad helyet. Itt található például a La Téne Badacsony Desszertműhely, amelynek belső terében egy csodás domborművet is láthatunk, amit 1967-ben Horváth Sándor keramikus készített.

A Hableány és az ikonikus badacsonyi Poharazó

Innen néhány perc sétatávolságra találjuk a Hableány épületét, ami a 60-as években szüreti báloknak és helyi mulatságoknak adott otthont. Közel ezer ember fért el itt, és a város egyik központi helye volt, de egy darabig funkcionált ABC-ként is. A badacsonyi Hableány legendáját megörökítendő, Kumpost Éva keramikus készített az épület homlokzatára egy színes domborművet a sellőlányról, amit a mai napig itt láthatunk.

A Hableánnyal szemközt ismét egy Callmeyer Ferenc-örökségre bukkanhatunk. A Pláne Badacsony borteraszt egykor Poharazó néven ismerték a helyiek, és nagyon népszerű találkozóhely volt. Hosszú évekig üresen állt, majd Tóth Ádám álmodta újra a működését, és azóta a legfinomabb környékbeli borokat kóstolhatjuk itt.

Kisfaludy Sándor és Egry József Badacsonyban

A Pláne borterasztól egy kellemes hegyi séta keretében feljuthatunk az egyik legszebb panorámájú épülethez, a Kisfaludy-házhoz, ahol egykor Kisfaludy Sándor költő és felesége, Szegedy Róza éltek. A barokk stílusú, nádfedeles ház nagy teraszával már a 60-as, 70-es években is nagy népszerűségnek örvendett mint helyi étterem, és hasonlóan kedvelt most is.

Ám nem csak Kisfaludyék háza nyert új funkciót a hegyen: Egry József festő kétszer is költözött a Badacsonyon! 

Első birtoka a hegy tetején, eldugott környezetben helyezkedett el, majd később egy, a mai 71-es úthoz közeli házba költöztek feleségével. Sétánkat itt zárjuk. A házban jelenleg emlékmúzeum működik, ahol bepillantást nyerhetünk Egry mindennapjaiba és munkásságába. A festményeken kívül találunk itt hétköznapi tárgyakat, félig üres, beszáradt festéktubusokat, sőt, még Egry néhány ruhadarabját is! Érdemes itt hosszabban elidőzni, hiszen minden tárgy és minden fal mesél, a történetek pedig magukkal ragadnak!

Ha szívesen velünk tartanál a badacsonyi barangoláson, kövesd figyelemmel oldalunkat és közösségimédia-felületeinket, mert hamarosan a séta részleteit is eláruljuk! 

Címkék