Az egykori Balaton Bútorgyár helyére kulturális és fesztiválprogramokhoz kapcsolódó rendezvényhelyszínt, a volt Szikvíz parkoló területére pedig Digitális Élményközpontot terveznek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címhez kapcsolódóan Veszprémben. A program idei első sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozták a következő beruházások részleteit.

Elhanyagolt bútorgyárból varázsol ideiglenes rendezvényhelyszínt és bővített parkolót Veszprém Megyei Jogú Város és a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. A beruházás keretein belül gyalogos- és kerékpáros-úthálózat is készül majd a buszpályaudvar és a Balaton Plaza között, melyet a kormány 2020. év végén 3 milliárd 303 millió forinttal támogatott meg – derült ki az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program fejlesztéseiről szóló sajtótájékoztatón.

A 2022 végéig elkészülő beruházás valójában ideiglenes lesz, legalábbis ami a Balaton Bútorgyárat (Veszprém, Jutasi u. 3. és Arany János u. 2.) illeti, ugyanis a tervek második üteme már arról szól, hogy az épület önkormányzati tulajdonból érsekibe kerül át, így annak következő – hosszabb távon működő – megújulása már egyházi költségvetésből valósul meg.

Interaktív múzeum

A volt Szikvíz parkoló (Veszprém, Ady Endre u. 5.) területén születik majd meg a Digitális Élményközpont, a tervek szerint 2022 végére, mely interaktív kiállótér is lesz egyben. Az épület egyik legfontosabb missziója a nemzetközi sztárkiállítások bemutatása mellett a híres magyar és régiós festők bemutatása, nemcsak szórakoztató, hanem edukatív jelleggel is, újszerű – egyebek mellett audiovizuális – formátumban.

Az épületegyüttes Budapesti úti körforgalomhoz közelebb eső részének felső szintjein irodákat alakítanak ki, elkülönített előtérrel és lépcsőházzal, földszintjének északi részére kereskedelmi és egyéb szolgáltatófunkciók kerülnek, míg a múzeum felőli részére éttermet is terveztek – hangzott el a sajtótájékoztatón.