Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

Újabb izgalmas falfestmény a Balatonnál: A veszprémi viadukt alagútjába festettek óriás akváriumot

Egyre több kreatív alkotás lepi el a Balaton környékét, ezúttal egy veszprémi alagút falát festették akváriummá. Az alkotásnak része a Veszprém egyik jelképének számító felső triász korabeli kavicsfogú álteknős.

A Tethys-halagút nevet kapta a Veszprém belvárosában lévő viadukt megújult alagútja. A kivilágított tér olyan akváriummá" alakult, mintha csak egy állatkertben lennénk: felettünk „úszkálnak" a tengeri élőlények.

Ráadásul nem akármilyen élőlényekről van szó: a festményen az idén 120 éve Laczkó Dezső geológus, piarista tanár által felfedezett felső triász korabeli kavicsfogú álteknős (melynek a jeruzsálemhegyi kőfejtőben találta meg maradványait) képe is szerepel. Az egykori paleontológiai felfedezés komoly hírnevet szerzett megtalálójának és Veszprémnek is, azóta az állatot jelképének is tekinti a város. Nevét pedig az egykori Tethys-óceán megkövesedett élővilágáról kapta.

Az alagútról, vagyis már „halagútról” azt írják, kiváló akusztikája miatt romkoncertek egyik helyszíneként is szolgálhat. A helyszín ráadásul része egy olyan gyalogösvénynek, mely Sintér-árok a Séd partjáról indul egy tektonikai törésben, és a viadukt hídja alatt ér fel az Endrődi-lakótelepre. Ez a sokáig lezárt, vadregényes útvonal alkalmas tematikus sétákra, családok kincskereső túráira.

A Tethys állatai és a veszprémi kőbányában dolgozó kőfejtők történetei visszaköszönnek a Tűzoltóság előtti Tethys és az ÉMI előtti Kőbánya „helytörténetesített” helyi járatú buszmegállóiban is. 

A fejlesztések a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program támogatásában valósultak meg. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Advent a Balatonnál – 15 szuper program decemberre

?>

Nyakunkon a december, közeleg a karácsony, és erre a Balaton körüli vendéglátóhelyek is felkészültek.

Luxushajó formájú épületek és kedves nevek a házfalon – A sokszínű balatoni építészet

?>

Bolla Zoltán legújabb, a Balatoni modernizmus és art deco című könyvében megismerhetjük az áramvonalas épületeket éppúgy, mint a díszes nyaralókat.

10,5 kilométeres szakaszon újult meg a Balatoni Bringakör

?>

Átadták a Balatonudvari és a Vonyarcvashegy közti szakaszt.

20. századi tervek alapján rekonstruálják a Hévízi Tófürdő épületeit

?>

Visszaállítják a hévízi gyógyfürdő épületeinek hagymakupoláit is.

Neked ajánlott

A