Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

aktív

szerkesztés

Kincsekre vadásztunk az erdő mélyén – Szarvasgombatúra a Pécselyi-medencében

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2021. 11. 11. 14:34

A Pécsely környéki erdőket nemcsak a túrázók, hanem a szarvasgombák is kedvelik. Egy kora novemberi reggelen csatlakoztunk az Erdőkerülő triflakereső túrájához, és nemcsak egy sor érdekes információval, hanem egy átható illatú gombával is gazdagabban tértünk haza.

Reggel 7 óra múlt néhány perccel. A barnagi kisbolt előtt találkozunk vezetőinkkel, Gréczi Viviennel és Tompa Miklóssal, az Erdőkerülő alapítóival, akik a Nagyvázsony melletti Vöröstón élnek. A Pécsely és Zádorvár felé vezető úton autózunk egy darabig, majd nem sokkal a Hideg-hegyet jelző tábla után kiszállunk. Ahogy a magaslat neve is utal rá, itt elég csípős az őszi reggel, több fokkal hidegebb van, mint a Balaton közelében. Jó ötlet volt megtölteni otthon a termoszt gyömbéres teával.

A szarvasgomba kedveli a Pécselyi-medence meszes talaját

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Várunk néhány percet, amíg a három profi szarvasgomba-kereső kutya, Gombóc, Vackor és Rete kergetőznek egy kicsit. Szinte szétrobbannak az izgalomtól és az energiától, kell egy kis idő, hogy lehiggadjanak egy kicsit.

Miklós, Vackor és Gombóc felkészülnek

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Lassan, ráérősen sétálunk be az erdőbe, ami olyan most, mint egy festmény. Sikerült elkapni az őszi színkavalkád utolsó előtti pillanatait és a napfelkelte utolsó felvonásának színeit. 5 perc sem telik el, Gombóc vadul kaparni kezd, és mire felfogjuk, mi történik, egy kb. fél cm-es szarvasgomba landol Miklós tenyerében. Gombóc egyébként a legjobb szarvasgomba-keresőnek tartott olasz fajta, a Lagotto Romagnolo képviselője. Előbbi mutatványát az erdőnek ezen a részén néhány percenként megismétli, de nem mindig talál értékelhető mennyiséget vagy ehető fajtát

Vackor és Gombóc akcióban

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

350 grammos szarvasgombát is találtak már

Szarvasgombán vagy triflán több száz olyan gombafajt értünk, amely szimbiózisban él bizonyos fák és bokrok gyökereivel, a felszín alatt 10-30 centiméteres mélységben. Magyarországon 10-15-féle szarvasgombafaj gyűjthető. A nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) a leggyakoribb, és leginkább a Bükkben, Baranyában és a Jászságban fordul elő, de a Bakony sziklás, meszes talaját is kedveli. Itt, a Pécselyi-medencében téli szarvasgomba (Tuber brumale) és nagyspórás szarvasgomba is van, illetve több olyan faj is, ami nem használható étkezési célokra. Ilyen például a rőt szarvasgomba, amiből Gombóc többet is kikapar a talajból.

„A terület meszes alapkőzete és a gyertyános, cseres, tölgyes erdő megfelelő körülményeket jelentenek a szarvasgomba bizonyos fajtái számára. A szarvasgomba a mogyoróval, a gyertyánnal és a hárssal is gyökérkapcsolatban él, önállóan nem lenne képes termőtestet hozni” – mondja Miklós, miközben folytatjuk utunkat az erdőben.

A fáknak a gombáknak köszönhetően nő a tápanyagfelvételük, de a gombák is jól járnak a mikorrhizának nevezett kapcsolattal, mert vissza is kapnak tápanyagokat a fától, amelyeket a növény fotoszintézissel és másodlagos anyagcserével állít elő.

Vivien kisbabájával járja az erdőt

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Vivien Egerből költözött a Balaton-felvidékre. Régóta a gombák szerelmese: környezetgazdálkodási és agrármérnöki diplomája mellett gombaszakellenőrként is tevékenykedik, és sok éve foglalkozik szarvasgombákkal. A terület, ahol gyűjtik a szarvasgombát, nagyon jó adottságokkal rendelkezik, mennyiségben ugyan nem, de fajgazdagságban mindenképp, meséli. Fél szemét közben a három kutyán tartja, akik egy pillanatra sem hagyják abba a szaglászást.

Rete inkább a nagyobb gombákra utazik

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Az étkezési gombák közül elsősorban a nyári szarvasgombát gyűjtik, amelynek a szezonja május 15. körül kezdődik, és az év végéig, illetve a januári fagyokig tart. Az utóbbi években azonban az aszályos tavaszi időjárás miatt csak a nagyobb esők megérkezése után, júliusban indulhatott a gyűjtés. A téli szarvasgomba novembertől vagy decembertől kezd teremni, és egészen tavaszig előfordul, a nagyspórás szarvasgomba pedig ősszel szedhető. A homoki és az isztriai szarvasgomba ezen a területen nem fordul elő.

A zsákmány

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

„Gombóc, gyere, hozzad!” – hangzik az utasítás, a kis termetű kutya pedig megállíthatatlannak tűnik. Az apró gombákért is vad ásásba kezd, de Vackor, az örökmozgó mudi is egyre többször jelez. Rete, a vizsla főleg az értékesebb fajokra és a nagyobb példányokra megy, először mindig a nagyobbakat szedi ki, ha egy területen több munkája is akad, meséli Miklós. Nyáron egy 350 grammos nyári szarvasgombát is talált. Persze időnként a kutyusoknak is pihenniük kell: egy szarvasgombamentes tisztáson vad játékkal vezetik le a keresés izgalmait.

Amikor egy területen már nincs több jelzés, továbbsétálunk. A kánikulás időszakok és a hosszú, aszályos időszakok miatt sajnos idén kevesebb a szarvasgomba, és nagyon kemény a föld, magyarázza Vivien. A sok kaparás a földben pedig azt jelzi, hogy előttünk már őzek és szarvasok is próbálkoztak, sikeresen.


„A föld alatti gombák nagyon fontos szerepet játszanak az erdő élővilágában és a fák közti kommunikációban. Ha megismerjük ezeket, mélyebben megismerjük az erdő életét” – teszi hozzá Vivien.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Az erdőtől a piacig

A Magyarországon kiásott szarvasgombák nagy része, 25-30 tonna exportra megy, de Vivien és Miklós úgy döntöttek, nemcsak külföldi cégeknek gyűjtenek, hanem hazai éttermeknek is szállítanak a triflából, és saját szarvasgombás termékeket állítanak elő, amelyeket termelői piacokon értékesítenek. Szarvasgombás vajat, sajtot, sót, olajat készítenek, a kínálatuk a közeljövőben vargányás finomságokkal is bővül majd.

Szarvasgombás só és camembert is készül

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

1 kg szarvasgomba ára 36-40 ezer forintnál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég, fajtától, állapottól és a kereslettől függően. Drága fűszer, de ne felejtsük el, hogy a szarvasgombászoknak tanfolyamot kell végezniük, bérelniük kell az erdőterületeket, és az igazán jó keresőkutyák kiképzése több évig tart, ráadásul Magyarországon a négylábú szarvasgombavadászoknak is vizsgát is kell tenniük.

A talaj nagyon kemény az aszályos időjárás miatt

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Élménytúra kilátással

Vivien és Miklós 3 órás élménytúrákat szerveznek, ahol egy kis létszámú csoportnak mutatják be a szarvasgomba-vadászatot, és mesélnek a munkájukról. 4-5 km-t járnak be az erdei utakon, szintemelkedés szinte nincs, a túra fizikailag nem megerőltető, így kisgyerekek, idősebbek is gyakran jönnek. Kutyákat viszont nem lehet hozni, mert jelenlétük zavarná a gombakereső ebeket a koncentrációban.

A szarvasgomba-kereső kutyáknak is le kell vizsgázniuk

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A túra során érdekességképp a nem fogyasztható, nem árusítható fajokat is megmutatják a résztvevőknek, mint például az üreges szarvasgombát, a rőt szarvasgombát vagy a különféle Genea fajokat. „A legtöbben csak a fekete és a fehér szarvasgombát ismerik, pedig a Kárpát-medencében nagyjából 120 föld alatti fajt jegyzünk, hatalmas a fajgazdagság. Ebből mi egy kis szeletet tudunk itt megmutatni, de kicsit árnyaljuk a képet” – teszi hozzá Vivien.

A túra a Hét kenyér zarándokpékségben ér véget

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A kirándulás a Hét kenyér zarándokpékségben ér véget, ahol a házigazdák frissen sült házi kenyerekkel, sütikkel, gyógyteákkal várnak minket. A teraszról elképesztő kilátás nyílik a Pécselyi-medencére és a reggeli fényekben fürdő Balatonra. A szervezett Erdőkerülő-túráknál is a kóstolás a befejező program, ezenkívül minden résztvevő hazavihet egy kisebb méretű szarvasgombát – ezt érdemes lezárt edényben tárolni és minél hamarabb felhasználni. Tapasztalataink szerint az egész lakás napokig szarvasgombaillatban úszik.

A túrákra az Erdőkerülő Facebook-oldalán lehet bejelentkezni.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Hasonló tartalmak

Admin mode