Egyre több a kutyabarát szállás- és vendéglátóhely a tónál, már több kutyás strand közül is választhatunk. Nem csoda, hogy sokan úgy döntenek, a négylábú családtagokat sem hagyják otthon, amikor pihenni indulnak. Egy kutyás nyaralás azonban számos előkészületet igényel, az új környezetben a házi kedvenceket egy sor ismeretlen inger éri, és erre nemcsak őket érdemes felkészíteni, hanem a gazdikat is. Panyi Zita diplomás kutyaviselkedés-terapeuta, terápiás kutyák okleveles kiképzője ad tippeket ehhez cikkünkben.

Gazdájukra nem hallgató, póráz nélkül csatangoló kutyák az erdei ösvényeken, éttermi asztaloknál kunyeráló idegen blökik, állandó ugatás a szomszéd apartmanban: valószínűleg mindenkinek volt már ilyen élménye, amikor a kikapcsolódás lett volna a programja.

Egy felkészületlen gazdi és egy nem szófogadó eb együtt pokollá tehetik az egész család, sőt a közelben nyaralni vágyók pihenését is, ezért érdemes átgondolni, tud-e a kutyánk együttműködni velünk, megvan-e kedvencünknek az alapfokú vezethetőségi képzettsége. Nem kizárt, hogy már néhány alkalmas közös tanulás is segít, de lehet, hogy szakemberre és egy plusztréningre van szükség ahhoz, hogy felhőtlen legyen a közös időtöltés.

Az utazási stresszt fokozatossággal és tréninggel lehet megelőzni

Sok kutya nincs hozzászokva a hosszabb autóutakhoz, számukra nagyon megterhelő lehet a Balatonra való eljutás. Az utazási stressz tünetei már akkor megjelenhetnek, amikor a kutyus még csak megközelíti az autót, az elindulás után pedig a legkülönfélébb szomatikus tünetek jelentkezhetnek, mondja Panyi Zita. Ez lehet erős vokalizáció (visítás, ugatás, tutulás), és van, amikor a hányinger jeleit mutatja a kutyus. Jellemző a nyáladzás, a pupilla kitágulása, a remegés, lihegés, zihálás. A legsúlyosabb esetben ez odáig is fajulhat, hogy a kutyus önkéntelenül ürít.

Az utazási stresszt a legjobban tréninggel tudjuk elkerülni. „A kutya először csak tartózkodjon az autó mellett. Sikerrel elvégezhető feladatokkal emeljük a kocsi közelében az önbizalmát, mint például az ültetés, kitartott szemkontaktus, fektetés, helyben maradás. Később játékossá tehetjük az autóba való be- és kiugrást, de fontos, hogy minden a gazdi vezénylésére történjen, és a kutya kapjon dicséretet, jutalomfalatot” – tanácsolja a szakember.

A következő lépésben házi kedvencünk az álló autóban ismerkedjen a szagokkal, a látvánnyal, a belső térben való taktilis érzékeléssel szerezhető információkkal. Ha már nyugodtan tartózkodik bent, beülhetünk mellé és becsukhatjuk a kocsi ajtaját. A kutyusnak ijesztő lehet a rázkódás, amivel az autó indulása jár, ezért a kutyaviselkedés-terapeuta a következőt javasolja: többször indítsuk be a motort, majd állítsuk le, közben dicsérjük és jutalmazzuk a kutyát! Gurulhatunk az autóval egy-két métert is. A szakember hozzáteszi azt is, hogy:

„Ha kellemes helyekre is visszük utazás során – nem csak az állatorvoshoz vagy a kutyakozmetikába –, egy-egy rövidebb kirándulásra, parkba, kutyás élményhelyre, akkor az autózáshoz, az utazás élményéhez a pavlovi reflextársítás elvén egy csomó jó dolgot fog kötni, és egy hosszabb utat is könnyebben el tud viselni.”

„Ha kellemes helyekre is visszük utazás során – nem csak az állatorvoshoz vagy a kutyakozmetikába –, egy-egy rövidebb kirándulásra, parkba, kutyás élményhelyre, akkor az autózáshoz, az utazás élményéhez a pavlovi reflextársítás elvén egy csomó jó dolgot fog kötni, és egy hosszabb utat is könnyebben el tud viselni.”

A szakértő a kutyák biztonságára és a biztonsági öv használatára is felhívta a figyelmet. A kutyát ne a nyakörvvel, hanem hámmal kössük be, mert az előbbi esetén egy fékezés megránthatja az állat nyakát. A kutyatréner saját kutyájának, Felhőnek egy speciális homeopátiás készítményt ad az utazáskor (természetesen csak az állatorvossal való konzultációt követően szabad alkalmazni bármilyen készítményt).

Az új hely felfedezése a gazdival történjen

Akár egy szállodában, akár egy természetközeli vendégházban foglalunk szállást, az új hely felfedezése mindig feljebb viszi a kutya energiaszintjét. Érdemes ezért már útközben lefárasztani a kedvencünket, többször megállni és labdázni vele.

A szakember azt tanácsolja, hogy érkezéskor ne engedjük azonnal szabadon a kutyát, mert ilyenkor történnek a „balesetek”: vagy a nagy izgatottság miatt, vagy azért, mert a kedvencünk meg akarja jelölni az új területet. „Jobb, ha ilyenkor először gazdiként mi vesszük birtokba az új helyet, a kutyára pórázt teszünk, és szép nyugodtan megmutatjuk neki a nyaralót, majd teszünk egy sétát is a környéken.”

Hasznos lehet egy összecsukható, szállítható szobakennel, amibe a kutya saját plédje, ortopédiai kutyamatraca, vizestálja kerül, így komfortosabbá tehetjük számára az összes újdonságot. Ha házi kedvencünk még nem teljesen szobatiszta, de mindenképp magunkkal szeretnénk vinni, konzultáljunk egy trénerrel, és készítsünk a kutya utazási csomagjába alomtálcát, kutyapelenkát, helyhez szoktató spray-t vagy cseppeket.

Fontos, hogy ne keserítsük meg a saját és ideiglenes szomszédaink, illetve a kutya életét a reggeltől estig tartó ugatással. Ha a kutya nincs hozzászoktatva ahhoz, hogy egyedül maradjon néhány órára, ameddig lemegyünk strandolni vagy beülünk egy étterembe, akkor célszerű az utazás előtt trénerhez fordulni.

Ha nincs kerítés, a kutya ne kóboroljon szabadon

Sok külterületi, szőlőhegyi vendégházban nincs kerítés. Ne engedjük szabadjára az új területen a kutyánkat, mert élhet a közelben róka, fácán, őz, szarvas vagy vaddisznó. „Ha magas szintű zsákmányszerző, erős territoriális ösztönnel rendelkező kutyus a társunk, akkor mindenképpen a hosszú vezető használatát javaslom. Ez átmenet a pórázos lét és a szabadon történő kóborlás lehetősége között (egy barkácsboltban vásárolt, húsz-harminc méteres kenderkötél is megteszi hosszú vezetőnek). A lényeg, hogy ne legyen teljes kontroll nélkül a kutyus. Lehet, hogy a szomszédban kint van a kertben egy kisgyerek, egy váratlanul odarohanó kutya traumatikus élmény lehet a számára” – mondja Panyi Zita.

A hőségtől a kutyát is védeni kell

Míg az emberek izzadással hűtik a testüket, a kutyák csak lihegéssel tudják ezt megtenni, mivel a testükön nincsenek verejtékmirigyek, a talpuk kivételével. A hőguta nem csak az autóban „felejtve” veszélyezteti őket: „Ha 28-30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, érdemes vizezni a kutyát, a mancsát, a nyakát, a vállát és a fenékrészt is. A séták a hűvösebb kora reggeli és az esti órákban történjenek, és árnyékban” – figyelmeztet Panyi Zita.

Hozzáteszi, hogy különösen oda kell figyelni a sötét szőrű, az aszfalt szintjéhez közelebb levő tacsikra, buldogokra, csivavákra és más kis testű kutyákra. A „kopasz” kutyusoknál magas faktorszámú napvédő, mancs- és orrvédő krémet is használni kell.

A forró aszfalt felülete súlyos égési sérüléseket okozhat. A hőmérsékletét mi is tudjuk tesztelni, ha 8-10 másodpercre kilépünk a papucsunkból – ami nekünk túl forró, az a kutyus talpának is az lesz.

Ha a szálláshelyen hagyjuk a kutyát, hagyjuk bekapcsolva a légkondicionálót, szerezzünk be utazáshoz használatos miniventilátort, hűtőmatracot, hűtőhámot! Az étteremben leteríthetünk neki egy vizes törülközőt.

Kirándulás: csak pórázon!

A túrázó családok mellett szabadon futkosó kutyák látványa sajnos mindennapos, pedig ez számos veszélyt jelent a kutyára és a gazdáira nézve is. Egyrészt vannak olyan területek a Balaton és a Bakony környékén, ahol időnként vadászat van – indulás előtt mindig tájékozódjunk erről! Másrészt 

a városi kutyák 90 százaléka nincs felkészítve a természetben élő állatokkal való találkozásra.

„A szarvasok, őzek, egyéb vadállatok fellobbanthatják a kutyákban a zsákmányszerző ösztönt, és olyan viselkedést mutathatnak, amire álmunkban sem gondoltunk volna: kitépik a pórázt a kezünkből, elszaladnak. Azon kívül, hogy a vadállományban kárt tehet a kutya, a saját élete is veszélybe kerülhet egy vaddisznóval való találkozás során, és a családot is veszélybe sodorhatja, ha a vad elől visszaszalad hozzánk. Mert lehet, hogy nemcsak ő tér vissza, hanem a malacait védő vaddisznó is” – fejti ki a szakember.

„Senki nem szeretné, hogy a nyaralás idején órákon át kelljen keresni az erdőben elkóborolt kutyát. Az ebet pórázon vezetve könnyebb kikerülni a szembejövő családok kutyáival való konfrontálódást, és azt is, hogy az autóútra kifutó kutya balesetet okozzon vagy megsérüljön. A felkészülést, a prevenciót és az óvatosságot soha nem lehet túlzásba vinni” 

„Senki nem szeretné, hogy a nyaralás idején órákon át kelljen keresni az erdőben elkóborolt kutyát. Az ebet pórázon vezetve könnyebb kikerülni a szembejövő családok kutyáival való konfrontálódást, és azt is, hogy az autóútra kifutó kutya balesetet okozzon vagy megsérüljön. A felkészülést, a prevenciót és az óvatosságot soha nem lehet túlzásba vinni” 

– teszi hozzá Panyi Zita. Az is fontos, hogy ne hagyjuk a kutyapiszkot a természetben, és a saját szemetünkkel együtt helyezzük egy kijelölt szeméttárolóba, figyelmeztet a szakember.

Kutyabarát vendéglátóhelyre látogatás = a falka bővülése

Az ugató házőrző kutya, a kutyabarát étteremben levő más kutyák vagy a séta közben szembejövő eb – mind-mind a falkaegyesülés jelenségét megvalósító helyzetek, mondja a kutyaviselkedés-terapeuta. Amikor megérkezünk egy olyan vendéglátóhelyre a kedvencünkkel, ahol más kutyák is vannak, akkor – sarkítottan – egy nagy falka lesz a több kisebből, és ez generálhatja a kutyákban a hierarchikus viszonyrendszer rendezésének az igényét.

Egy kutya vélt vagy valós konfliktushelyzetben négy dolgot tud tenni: támad, elkerül, menekül vagy megadja magát. Ha az állat szabadon van, póráz nélkül, akkor nagyon egyszerű támadásba lendülnie. Ha ezt meg akarjuk előzni, tegyünk rá pórázt, adjunk neki feladatot, és lassan, nyugodtan sétáljunk el a másik kutyás család asztala mellett, lehetőség szerint tartva tőlük némi távolságot. Kedvencünket az étkezés alatt se engedjük el az asztal mellől, és ne oldjuk le a pórázról, mert ezzel jelet adunk, hogy mehet felfedezni. Inkább fektessük a plédjére, adjunk neki egy kutyasnacket, rágókát, hogy ő is elfoglalhassa magát.

Alap, hogy étterembe, kutyás strandra csak alapfokú vezethetőségi képzéssel rendelkező kutyát viszünk, foglalja össze az eddigieket a kutyatréner. „Ez nem mindig egyenértékű a papírral, amit a kutya egy tanfolyamon kapott.”

„A lényeg, hogy tudjuk-e a kutyát helyben maradásra buzdítani, kontrollálni, van-e a szavunknak súlya a kutya előtt. Ne legyenek illúzióink: ha otthon, a saját környezetünkben nem vagyunk képesek mindezt elérni a kutyánál, akkor egy vadidegen környezetben sem lesz sikeres a próbálkozás” – teszi hozzá a szakértő.

Miket vigyünk a kutyának a nyaralásra?

    • Kutyabiztonsági öv és hám
    • Alomtálca, kutyapelenka, helyhez szoktató spray (ha a kutyus még nem szobatiszta)
    • Összecsukható szobakennel
    • A kutya saját plédje, matraca, tálja, kedvenc játéka
    • Napvédő, orr- és mancsvédő krémek (szőrtelen kutyáknak)
    • Vízen is úszó játékok
    • Oltási könyv
    • Szúnyog és kullancs elleni készítmények
    • Ürülékgyűjtő zacskó
    • Kutyakulacs
    • Hosszú vezető, hűtőhám

    Ez a cikk támogatott tartalom, mely a Fressnapf megbízásából jött létre.

    Címkék