Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján – Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Idén 31. alkalommal a nyár legjobb tíz napján olyan, mintha mindenki a Művészetek Völgyében lenne: a fesztivál ideje alatt a zenei színpadokon szinte a teljes hazai könnyűzenei paletta megfordul, de itt helye van a jazznek, a folknak, a világzenének és a komolyzenének is. Társulatok bútoroznak be egy-egy napra a Színház Színpadra és a Cirque du Tókert hatalmas cirkuszi sátrába, megszólal az irodalom a Kaláka Versudvarban és a POKET Udvarban, kiállítások várnak a tűzoltószertárban, a buszmegállóban vagy épp a templom kertjében, alkotó kezek tevékenykednek a különféle workshopokon, de a Balaton-felvidéki táj is felfedezésre csábít.

Fesztiválkedvencek és izgalmas „feltörekvők”

A Panoráma Színpadon játszik a Bohemian Betyars, a Blahalouisiana, a Csík Zenekar, a Budapest Bár, az Anna and The Barbies, a hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, az Esti Kornél, a Margaret Island, a 30Y, Szabó Balázs Bandája, Dés László vendégeivel érkezik, a Parno Graszt pedig itt ünnepli 30. születésnapját. A fesztivál 31 éve alatt számtalan zenekar sikereit kísérhettük végig, ahogy zenéjükkel egyre több embert mozgattak meg, így idén immáron a nagyszínpad előtt tombolhatunk a Ricsárdgír, a Carson Coma és az Aurevoir. koncertjére is.


Kőbánya Udvarában ezúttal is a rocklegendáké és a fiatal tehetségeké lesz a főszerep, itt játszik majd mások mellett a Klasszik Lasszó, a Kiscsillag, a Sorbonne Sexual, a Ruby Harlem, a Subtones, a Fran Palermo, a Middlemist Red, a Konyha és a MattSet is. A Harcsa Veronika Udvarban a magyar jazz képviselői, a világzenében otthonosan mozgó, valamint kreatív, izgalmas produkciók is helyet kapnak. Itt láthatjuk majd többek közt a Modern Art Orchestra, ifj. Balázs Elemér, Ben T Kadar és a Mörk előadását is.

A Muflon Jazz Udvarból lágy jazz szól majd, a kapolcsi római katolikus templom a Völgykomolyzene otthona lesz, a Papageno Klasszik a klasszikus zene és az opera nyári színhelyeként mindennap egy-egy újabb zeneszerzőt mutat be vigántpetendi bázisán, a taliándörögdi Világzenei Udvar pedig olyan előadókat sorakoztat majd fel a műfajból, mint Palya Bea vagy a Kerekes Band. A Pest-Buda Udvarban esténként bulizhatunk például az Irie Maffia, Erik Sumo, a Random Trip, a Jónás Vera Experiment és az Európa Kiadó koncertjein.

Új helyszínek a Völgyben

Új helyszínen, Kapolcson köszönthetjük a Petőfi Udvart, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség és Petőfi Irodalmi Múzeum közös helyszíneként könnyűzenei koncertekkel, kortárs és klasszikus irodalmi programokkal, gyerekprogramokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel vár. Bemutatkozik a Hajógyár is, amelynek színpadán a Hangfoglaló Program idei támogatottjai is fellépnek, de itt ad akusztikus koncertet Azahriah és Bérczesi Robi is. Taliándörögdön A Kert szállítja a legfrissebb, legaktuálisabb magyar előadókat, az altertól kezdve az elektrón át a pszichedeliáig, itt lép fel például Beton.Hofi, Saya Noé, Deva, az Analog Balaton és a Mordái is. A koncertek mellett a délutáni workshopokon saját lemezborítót is készíthetünk.

50 éves a táncházmozgalom

A Művészetek Völgye számos jubileum, emlékezetes ünnep részese volt már az évek során. A Hagyományok Háza FolkUdvar programjainak középpontjában az idén 50 éves táncházmozgalom áll majd, ugyanis fél évszázada rendezték meg az első városi táncházat. A táncházak hangulatát pedig nemcsak a helyszínen, de a Panoráma Színpadon is átélhetjük, az Aurevoir. és a Parno Graszt koncertjén.

Megszólalnak a némafilmek Kapolcson

A Művészetek Völgye a Nemzeti Filmintézettel közösen idén harmadjára hirdette meg a Némafilmhez filmzenét! pályázatát, amelyben arra invitálták a zeneszerzőket, hogy álmodjanak filmzenét régi magyar némafilmekhez. A nyertesek a fesztiválon teljes hosszában adhatják elő szerzeményeiket a FILMIOPajta-Mozgóban, a látogatók számára megidézve a régi mozik hangulatát, amikor a vetítés mellett élőben játszották a zenészek a dallamot.

Idén is saját színdarabbal készül a Művészetek Völgye

A fesztiválon évek óta fontos szerepet töltenek be a színház és a társművészetek, így tavaly, a Művészetek Völgye 30. jubileumán debütált a Völgy első saját darabja, A tehetséges Mr. Ripley (mely jelenleg a 6színben látható). A hagyomány folytatódik, és az idei évben a Mr. és Mrs. (Duetts) című előadás elevenedik meg a Színház Színpadnál, Taliándörögdön. Peter Quilter darabját Somogyi Szilárd rendezésében láthatjuk, a főszereplők Janza Kata és Szabó P. Szilveszter lesznek.

Színház, irodalom, Völgyimpró

A színházrajongók a 10 nap alatt még olyan remek darabokat láthatnak majd, mint az Art-Színtér, az Orlai Produkció, a Veszprémi Petőfi Színház, a Nézőművészeti Kft. előadásai. A műfaj kedvelői emellett kalandozhatnak még az újcirkusz, a kortárs tánc vagy akár az opera világában is Vigántpetenden, a Cirque du Tókertnél. A cirkuszi sátorban fellép a Recirquel újcirkusztársulat és Duda Éva tánctársulata is. Szlovéniából érkezik Andrej Tomše zsonglőr, és a Firebirds is látványos produkcióval, valamint mindennap workshopokkal készül a Völgyre. A Cirque du Tókert ad majd otthont az Operaház és az Óbudai Danubia Zenekar egy-egy előadásának is, valamint sokak kedvence, a Momentán Társulat is saját, 10 napos improvizatív programfolyammal lesz jelen kapolcsi bázisán.

Az irodalomkedvelőknek évek óta stabil találkozóhelye a Kaláka Versudvar, ahol többek közt Lackfi János Versműhelyein és zenés versimpróin is részt vehetünk. Tavaly hívták életre Vigántpetend irodalmi központját, a Vecsei H. Miklós és a POKET közösségi udvarát, amely ismét izgalmas programokkal várja a közönséget, de az előző év sikerén felbuzdulva újra lesz a Petőfi TV és Rádió bemutatója: Völgyimpró is, ahol a Blue sPot zenekar vendégeiként a fesztivál fellépőit láthatjuk egy kis közös örömzenélés közben a Káli Kunyhóban. A magyar street art egyik legismertebb művésze, Void is ott lesz a fesztiválon, ahol Kapolcs Fő terén, a közönség előtt készíti el A város arca című monumentális alkotását július 23-án.

Összművészet és aktív programok

A Művészetek Völgyében a különböző művészeti ágak segítenek abban is, hogy kikapcsoljunk, magunkra figyeljünk. Ebben idén is számos program lesz segítségünkre, mint a MANK Art Porta, a Diabelli vagy az Analóg Udvar különféle művészeti workshopjai és előadásai, a Tarisznya Evangélikus Udvar vagy az Ősök Háza gondolatébresztő beszélgetései, a LEMangURIA testet és lelket átmozgató programjai vagy például a Petendi Pajta, ahol az Önismereti Diszkóban a zenén keresztül áshatunk mélyebbre. 

A Völgyben emellett számos kiállítás is helyet kap, aki pedig a mozgás szerelmese, az Aktív Magyarország standjánál benevezhet a Bringavölgy valamelyik e-bike- vagy természetjáró túrájára, valamint terepfutóversenyen is megmérettetheti magát.

Gyermekvölgy

Mivel a 31 év alatt sok fesztiválozó felnőtt és családot alapított, ezért külön gyerekprogrammal várják a legkisebbeket. Különféle kézműves-foglalkozások, játszóházak, gyerekkoncertek, táncszínház, ringató foglalkozások, zsonglőrbemutatók várják a legapróbb „Völgylakókat” is. A belépés hat éven aluliak számára ingyenes, de a programfüzetben és a honlapon, a Gyermekvölgy fül alatt található programok 14 éves korig 1500 Ft-os, kedvezményes jeggyel látogathatók. A gyerekek kísérőire is érvényes a kedvezményes belépőár, maximum két főig.

Művészetek Zöldje és búcsú a készpénztől

A Művészetek Völgyében a kezdetektől kiemelt szerepet kap a környezetvédelem, ez idén sem lesz másként. Ezúttal is működik a Völgyben a visszaváltható repohárrendszer, az árusok az ételeket lebomló tányérban, szintén lebomló evőeszközzel kínálják, és a csomagolóanyagok is komposztálhatók. A látogatókat arra biztatják a szervezők, hogy közlekedjenek a települések között a fesztivál ingyenes járatával, a Csigabusszal, amelynek mozgását a fesztivál saját applikációján lehet nyomon követni.

Végül, de nem utolsósorban fontos megemlíteni, hogy 2022-től a Művészetek Völgye is búcsút int a készpénznek, azaz a fesztivál összes ideiglenes kitelepülőjénél mindenki saját bankkártyával vagy a kihelyezett feltöltőpontok egyikénél feltöltött kártyával tud majd fizetni, egyetlen érintéssel.

A több mint 2000 programért érdemes a fesztivál weboldalát böngészni vagy letölteni a Művészetek Völgye saját applikációját, ahol kedvenc programjaitokat be is jelölhetitek.

Címkék