A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ingyenesen biztosít mentőmellényeket a gyerekek számára, melyeket egy messziről is jól látható mentőmellényállványon helyeznek el a strandokon, kikötőkben. Az első ilyen állvány Balatonalmádi Wesselényi strandjára került ki.

„A legveszélyeztetettebb korosztály számára biztosítunk ingyenes mentőmellényeket, hogy biztonságban legyenek a vízpartokon” – mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke az első mentőmellényállvány átadóján a balatonalmádi Wesselényi strandon.

Az állványok egy nagy mentőmellényt mintáznak, melyekben tizenkét különböző méretű, bevizsgált mentőmellény található. Az állványokon a következő sorok állnak: „Vedd el!, Vedd fel!, Viseld! Tedd vissza!”. A mellények egyedi színűek, egyedi azonosítóval vannak ellátva, nem kaphatóak kereskedelmi forgalomban, így arra ösztönzik az embereket, hogy használat után a helyükre tegyék vissza őket.

A szervezet azt javasolja, hogy adjanak mentőmellényt a gyerekekre fürdéskor, SUP-ozáskor, gumicsónakázáskor vagy vízibiciklizéskor. „Ezek sokkal biztonságosabb eszközök, mint a felfújható karúszók, úszógumik, amelyek könnyen kiszakadnak vagy lecsúsznak a gyermekekről. A mellényeket hamar megszokják a pici gyerekek is, észre sem veszik játék közben, hogy rajtuk van. Azt azonban hangsúlyozzuk, hogy mentőmellényt hordó gyermeket sem szabad egyedül hagyni a vízben!” – olvasható közleményükben. 

Az első ilyen állvány a Kürt Zrt. finanszírozásában kerülhetett ki a strandra, melyhez a mentőmellényeket ingyenesen ajánlotta fel a PI-ER Technical Kft. A VMSZ várja további szponzorok jelentkezését, akik finanszíroznák újabb mentőmellényállványok megjelenését.

Címkék