Átadták Siófok emblematikus helyszínét, a megújult Rózsakertet, ahol több mint 6000 tő rózsa illatosítja be a parkot, a parton pedig egy egyedülálló vízalagúttal bővített szökőkút várja a látogatókat.

Még év elején írtunk arról, hogy tavasszal folytatják a Sió zsiliphez közel lévő Rózsakert felújítását, amit 2021-ben kezdett el Siófok Város Önkormányzata (a parti sétány felújítása tavaly el is készült). Most a Rózsakertbe közel 11.000 db növényt ültettek, köztük 6.000 tő 70-féle rózsával és 6 db mocsárciprussal. A belső sétányrendszer új közvilágítást, utcabútorokat, pergolát és hulladéktárolókat is kapott.

Körülbelül 500 négyzetméteres központi szökőkúttérrel is bővült a helyszín, mely 3-féleképpen működik: a középső, kör alakú, fúvókákkal ellátott részben változó magasságú vízsugarak futnak körben, a kör alakú rész mellett két oldalt pedig 14 db alacsonyabb vízsugár nyújt a gyerekeknek szórakozást. A harmadik, egyben legkülönlegesebb funkció a 12 méter hosszan, íves formában futó vízsugár, mely a Balatonba lövi a vizet, miközben alagutat formáz – így séta közben egy vízi alagútban érezhetjük magunkat. A szökőkutat fény- és hangjáték teszi még különlegesebbé.

A Rózsakertben tavaly kapott helyet a Varga Tamás szobrászművész által készített bronzszobor is (lásd a cikk legelején!), mely méltó emléket állít édesapjának, Varga Imre szobrászművésznek, a padon mellette helyet foglaló Sió tündérrel.

A későbbi, IV. fejlesztési ütem során tovább szépül majd a park, valamint az Isztria sétány platánfákkal szegélyezett sétaútja is megújul.

Címkék