Veszprém városa a bakonyi és a balatoni régióval karöltve nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, melyre már most izgalmas programokkal, megújuló városi terekkel, kreatív közösségi eseményekkel és rendhagyó projektekkel készülnek a zene, a színház, a táncművészet, a gasztronómia, az irodalom, a képzőművészet és az urbanisztika jegyében. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, azaz a VEB2023 EKF program újdonságait, kulisszatitkait, eseményeit és a régió kulturális virágzását most már az időszakos Hello Veszprém–Balaton online magazinban is nyomon követhetjük.

Milyen történeteket hordoznak Veszprém belvárosi házainak falai, és mitől lesz annyira eredeti egy bakonyi fogás? Milyen hagyományok nyomán készült el az EKF söre? Hol és mikor találkozhatunk a régiós programokkal, eseményekkel? Legyen szó a VEB2023 EKF műhelytitkairól, a régió helytörténetéről, gasztronómiájáról, kultúrájáról vagy akár ökológiai témákról, a Hello Veszprém–Balaton magazin oldalán számos érdekességet megtudhatunk Európa Kulturális Fővárosának kiemelt helyszíneiről és programjairól.

Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára. A címet az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága ítéli oda annak érdekében, hogy rávilágítson tagállamainak kulturális gazdagságára.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém megyei jogú város nyerte el 2018-ban, bevonva a város és a régió intézményeit, kulturális színterének szereplőit és civil szervezeteit. Célja, hogy sokszínű programjaival, fejlesztéseivel segítse a térséget európai kulturális-kreatív színtérré emelni és kialakítani a Veszprém, a Bakony és a Balaton új, közös identitását, ezzel megteremtve a kulturális-kreatív ipar új otthonát.

Veszprém és a Bakony–Balaton régió kulisszatitkai

A Hello Veszprém–Balaton magazint a VEB2023 EKF program szervezőcsapata állította össze, akik a Veszprém–Bakony–Balaton régió érdekességei mellett számtalan kulisszatitkot mutatnak meg többek között saját és koprodukciós szervezésű projektekről, eseményekről és a programhoz csatlakozott több mint 100 településről. Beleshetünk a Pajta Programban részt vevő helyszínek padlására, megtudhatjuk, hogy működnek a Kultháló-közösségek, körbejárhatjuk a Balaton és a Bakony legszebb erdőit, romjait, kevésbé ismert vagy épp méltán híres pontjait, vagy megismerhetjük Veszprém elfeledett városrészeinek helytörténetét is. 

Egyedi, régiós tartalmak

A tartalmak között találhatunk például régiós túraajánlókat, közelebbről is megismerkedhetünk a VEB2023 EKF Rendhagyó terek színházi programsorozatának társulataival, ökológiai szemléletű projektjeinek társszervezőivel vagy a veszprémi Utcakép Fejlesztési Program tulajdonosaival is. Izgalmas interjúkat olvashatunk a régiót és a VEB2023 EKF programot formáló szereplőkkel, de a régió gasztronómiájáról is sokat megtudhatunk a magazinból, például olvashatunk a bakonyi módra készített fogások kultúrtörténetéről vagy a balatoni borrégióról.

A régió összes EKF-es eseménye egyetlen felületen

Az izgalmas történeteken és kulisszatitkokon túl hamarosan a Veszprémben és a régióban megvalósuló VEB2023 EKF-es események között is böngészhetünk a helloveb.hu részletes programajánló rovatában. Koncertek, kiállítások, interaktív előadások, beszélgetések, fesztiválok, színházi és cirkuszi programok, gyermekfoglalkozások, kreatív workshopok és a VeszprémBakonyBalaton régióban zajló saját és koprodukciós események részleteit érhetjük el néhány kattintással, egyetlen felületen összegyűjtve.

Címkék