Az erdei olvasókabin megalkotóinak célja – azontúl, hogy az irodalmat népszerűsítsék – az, hogy elősegítsék a művészet és a természet találkozását.

Az ajkai Molnár Gábor Parkerdőbe járók már egy 5 méter magas, 150 centiméter széles és 6 méter hosszú kabinnal is találkozhatnak a kirándulás során. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megvalósuló építmény egy úgynevezett bivakszállással (a francia bivouac szabad ég alatt tartózkodást, táborozást jelent) kombinált olvasókabin. Két, egymással szembe fordított könyvespolc között találhatók olyan platformok, amelyeken a turisták puritán körülmények között, hálózsákban vagy polifoamon pihenni vagy aludni tudnak.

A hivatalos átadón elmondták, hogy Fekete István író gondolatai is megelevenednek a projektben, ő ugyanis azt írta egyszer, hogy olvasni és írni csak csendben szeret, mert akkor elevenednek meg a természet erői. Fekete István az 1930-as években Ajkán volt intéző, számos műve itt született. (Keszthelyen található Fekete István Emlékház is.)

Az építmény a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatóinak tervezése, akik egy kurzuson kis csapatokban dolgozva terveztek különböző kabinokat. Az EKF és a tanárok közös választása Formanek Liza és Fazakas Imola munkájára esett. 

Az Ajka város Csingervölgy településrészén található MOME studioB – Erdei olvasókabin projekt a ‘MOME studioB’ vezetésével valósult meg. A kabinba előzetes regisztrációt követően kártyával lehet bemenni, így nyomon követhető, hogy ki mikor használta azt.

Címkék