Imádod a Balatont és a magyar filmeket? Buliznál egy nagyot a barátaiddal? Akkor ne hagyd ki a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol közel száz film, húsz filmpremier és egy sor ingyenes, színes kiegészítő program vár 2022. június 9–12. között három városban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban –, kilenc helyszínen. Az eseménysorozat nem csak a filmnézésről szól: az idén öt magyar krimi száll versenybe a Nemzeti Filmintézet támogatásáért, a kerekasztal-beszélgetéseken pedig népszerű magyar filmek alkotóival találkozhat a közönség.

A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a Veszprém–Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok kedvezményes, 500 Ft-os áron.

Idén is izgalmas, ingyenes kiegészítő programok színesítik a fesztivál kínálatát. A tavalyi fesztivál egyik legizgalmasabb momentuma a FILMRE VELE! játékos verseny volt, melynek keretében öt kortárs magyar regény „vetélkedett” a megfilmesítés lehetőségéért. Június 10-én, pénteken 15 órakor a veszprémi Óváros téren ismét megrendezik ezt a programot, de immár emelt téttel: az idén öt magyar bűnügyi történet és öt forgatókönyvíró versenyez – szakszóval pitchel – a Nemzeti Filmintézet első körös fejlesztési támogatásáért.

Kondor Vilmos Örvényben, N. Nagy Zoltán Keselyű – A Babits-gyilkosságok, Csabai László Szindbád, a detektív, Cserháti Éva A Sellő titka és Tar Sándor Szürke galamb című regényét mutatják be Bodzsár Márk, Goldberg Emília, Maruszki Balázs, Szőcs Petra és Szélesi Sándor forgatókönyvírók, az esemény moderátora Juhász Anna lesz.

Idén is lesznek olyan háttérbeszélgetések, amelyek során a közönség a filmek apropóján társadalmi és történelmi kérdésekről cserélhet eszmét az alkotókkal és a témák szakértőivel. Június 10-én, pénteken 17 órakor Eperjes Károly válaszol a kérdésekre a veszprémi Óváros téren. A művész rendezői bemutatkozásához a Magyar Passió című filmben az ötvenes évek magyarországi keresztényüldözéseit választotta témának.

Grosan Cristina egyetlen éjszaka alatt játszódó filmje, A legjobb dolgokon bőgni kell groteszk humorral mesél a bürokrácia útvesztőiről, a felnövés nehézségeiről, generációs dilemmákról és az önvizsgálat fontosságáról. A rendezővel június 11-én, szombaton 17 órától lehet beszélgetni.

A Valóságos-e egy dokumentumfilm szereplője? című kerekasztal-beszélgetés helyszíne a veszprémi Expresszó lesz, az eseményre június 11-én, szombaton 15.30-tól kerül sor. Oláh Kata, a Digitális nomádom, Kőrösi Máté, a Dívák és Papp Gábor Zsigmond, a Bereményi kalapja rendezője, valamint Lajos Tamás, a Katinka producere cserélnek eszmét arról, hogy milyen felelősséget ró a rendezőre egy valós ember ábrázolása, és hogy mennyiben formálódik a szereplő személyisége a rendező kamerája által. 

A szervezők – a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program – a fesztivál teljes bevételének 20 százalékát a Magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskola fotó és film tanszakának növendékei számára ajánlják fel.

Itt találtok további információt a fesztiválról. 

Címkék