A Balatonba érkező hordalékot több különböző vízminőségvédelmi eszközzel tartják vissza, ezek műszaki fejlesztésére kerül sor 2023-ban.

A Balaton vízminőségének javítása és fenntartása érdekében szerte a tó körül (több kisvízfolyás-torkolathoz közeli szakaszon) találhatók például nádas szűrőmezők, sankolók, vagyis olyan műszaki szerkezetek, melyek folyamatosan visszatartják az érkező hordalékot és a felgyülemlett szerves tápanyagokat. Most ezeket az elemeket fogják fejleszteni az északi parton – tudtuk meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóközleményéből.

A Tapolca-, Lesence-, Kétöles- és Világos-patak, a Középvízi-csatorna, és a Nemesvitai-övárok a Lesence-nádas szűrőmezővel kiegészülve alkotják a Lesence-vízrendszert, melyet felújítanak. 

További hat kis vízfolyás torkolati szakaszán újítják fel a meglévő hordalékfogókat, uszadékfogókat, mederburkolatokat, valamint sor kerül a Lesence-nádas szűrőmezőjéhez hasonló feladatot ellátó Lovasi-tározó rehabilitációjára is. A fejlesztés része még a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer nagyműtárgyainak felújítása.

A Balatonba jutó tápanyagterhelés és a vízminőségvédelmi tárgyak folyamatos nyomon követése érdekében a tavat tápláló vízfolyásokon vízmennyiségi és vízminőségi monitoring állomásokat alakítanak ki.
 
A projekt – melyre több mint 5 milliárd Ft támogatás áll rendelkezésre – a tervek szerint 2023. október 31-ig fejeződik be.

Címkék