Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Üzemen kívüli hőerőműben startol nyár legvégén az INOTA fesztivál

Augusztus 31. és szeptember 3. között egy Várpalota melletti, üzemen kívüli hőerőmű ad otthont Magyarország új audiovizuális fesztiváljának. Az INOTA Fesztiválon, ami a hazai underground zenei és vizuális szcéna összefogásával jött létre, előremutató zenei actek, fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások is felsorakoznak.

A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezése. Olyan művészekre és előadókra fókuszál, akik alkotásaikkal műfaji formákat forradalmasítanak, határokat tologatnak, gondolkodásra ösztönöznek.

Az INOTA Fesztivál helyszíne

Az Inotai hőerőmű az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt: csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Három hatalmas, illusztris hűtőtornyát nem csak mindenki ismeri, aki a főváros felől autóval közlekedik a Balatonra. A kürtők azonban csak részei a 225 ezer négyzetméteren elterülő, véglegesen 2001-ben leálló létesítménynek.

A hőerőmű posztapokaliptikus hangulatú tereit mi is bejártuk, beszámoló cikkünket itt találjátok.

Az INOTA Fesztivál a londoni, egykor nyomdaként működő rendezvényhelyszín, a Printworks monumentalitását is maga mögé utasító turbinacsarnokot, a hatalmas kazánteret és a lenyűgöző művelődési házat is használatba veszi, átadva azokat a legizgalmasabb kortárs alkotóknak.

Az INOTA Fesztivál zenei és fényművészeti vonalon is erős lesz

Az első nevek között ott van a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója, a tavaly Ultra Truth című korszakalkotó albumával jelentkező Daniel Avery és az angol-német post punk zenekar Lebanon Hanover; a szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, a kolumbiai Lucrecia Dalt, az új lemezük világpremierjét nálunk tartó Extrawelt, az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész Slikback és a kortárs esztétikát 40 évvel ezelőtti elavult technológiával izgalmasan házasító Robert Henke.

Vizuál- és fényművészeti vonalon érkezik Inotára a Fuse, a Maotik és a teljesértékű, térhatású vizuális képfolyammal jelentkező Max Cooper; a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulero és Lewis Fautzi.

Hazai vonalról pedig olyan eredeti elképzelésekkel megjelenő fellépők, mint a saját hangszerein dolgozó Mákó Mári, a folkos-pszichedelikus posztrock-tripre invitáló Platon Karataev, a frissen új lemezt megjelentető Iamyank, illetve a mindig megújuló Zságer Balázs Katona Katival kiegészülve.

A lista korántsem teljes még, további előadókért érdemes felkeresni a fesztivál weboldalát, és hamarosan érkezik a fellépők második hulláma is.

A fesztivál célja az is, hogy szakmai párbeszédet hozzon létre a különböző művészeti ágak és a kreatívipar képviselői között a komplexum hasznosítási lehetőségeiről.

Bővebb információt a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán találtok, a külön előadásokra szóló jegyeket és a bérleteket pedig itt tudjátok megvenni.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Látnivalók & kultúra

3 szemet gyönyörködtető kastély a Balaton környékén

Építészeti remekművek, másik kort idéző terek és tárgyak, legendás szerelmi szálak – három Balaton környéki kastély, amelyek mindegyikre remek példa.

Neked ajánlott

A