Augusztus 31. és szeptember 3. között egy Várpalota melletti, üzemen kívüli hőerőmű ad otthont Magyarország új audiovizuális fesztiváljának. Az INOTA Fesztiválon, ami a hazai underground zenei és vizuális szcéna összefogásával jött létre, előremutató zenei actek, fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális alkotások is felsorakoznak.

A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezése. Olyan művészekre és előadókra fókuszál, akik alkotásaikkal műfaji formákat forradalmasítanak, határokat tologatnak, gondolkodásra ösztönöznek.

Az INOTA Fesztivál helyszíne

Az Inotai hőerőmű az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt: csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Három hatalmas, illusztris hűtőtornyát nem csak mindenki ismeri, aki a főváros felől autóval közlekedik a Balatonra. A kürtők azonban csak részei a 225 ezer négyzetméteren elterülő, véglegesen 2001-ben leálló létesítménynek.

A hőerőmű posztapokaliptikus hangulatú tereit mi is bejártuk, beszámoló cikkünket itt találjátok.

Az INOTA Fesztivál a londoni, egykor nyomdaként működő rendezvényhelyszín, a Printworks monumentalitását is maga mögé utasító turbinacsarnokot, a hatalmas kazánteret és a lenyűgöző művelődési házat is használatba veszi, átadva azokat a legizgalmasabb kortárs alkotóknak.

Az INOTA Fesztivál zenei és fényművészeti vonalon is erős lesz

Az első nevek között ott van a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója, a tavaly Ultra Truth című korszakalkotó albumával jelentkező Daniel Avery és az angol-német post punk zenekar Lebanon Hanover; a szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, a kolumbiai Lucrecia Dalt, az új lemezük világpremierjét nálunk tartó Extrawelt, az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész Slikback és a kortárs esztétikát 40 évvel ezelőtti elavult technológiával izgalmasan házasító Robert Henke.

Vizuál- és fényművészeti vonalon érkezik Inotára a Fuse, a Maotik és a teljesértékű, térhatású vizuális képfolyammal jelentkező Max Cooper; a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulero és Lewis Fautzi.

Hazai vonalról pedig olyan eredeti elképzelésekkel megjelenő fellépők, mint a saját hangszerein dolgozó Mákó Mári, a folkos-pszichedelikus posztrock-tripre invitáló Platon Karataev, a frissen új lemezt megjelentető Iamyank, illetve a mindig megújuló Zságer Balázs Katona Katival kiegészülve.

A lista korántsem teljes még, további előadókért érdemes felkeresni a fesztivál weboldalát, és hamarosan érkezik a fellépők második hulláma is.

A fesztivál célja az is, hogy szakmai párbeszédet hozzon létre a különböző művészeti ágak és a kreatívipar képviselői között a komplexum hasznosítási lehetőségeiről.

Bővebb információt a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán találtok, a külön előadásokra szóló jegyeket és a bérleteket pedig itt tudjátok megvenni.

Címkék