Balaton-felvidéki és bakonyi települések kálváriáit fűzi egyetlen hosszú zarándokútvonallá a Via Calvaria – Csendhegyek Útja. A különleges útvonalat nyár elején adják át.

A magyarországi Via Calvaria – egyelőre – tizennégy, többségében német gyökerű település kálváriáit köti össze egymással. A zarándokok és túrázók a Bakonyban és a Balaton-felvidék panorámás dombjain haladhatnak egyik kálváriától a másikig, útközben pedig elcsendesedésre alkalmas, lélekemelő helyeken („csendhegyeken”) időzhetnek el, szerepel a Via Calvaria honlapján

Az útvonal hivatalos átadására nyár elején kerül sor. Egyik Balaton-felvidéki nevezetessége a szentjakabfai kálvária, amit az 1780-as években építettek. A kálvária a falutól keletre, a mai Óbudavár felé vezető út mellett állt, majd a 19. század közepén áthelyezték délebbre, a templomhoz közelebb egy erdős, ligetes területre. Egy szokás is kapcsolódott hozzá: jó időben a hívek minden vasárnap reggel kimentek a kálváriához, énekeltek, imádkoztak, majd innen mentek át misére Balatoncsicsóra misére, nagyszombaton pedig éjjel 2-3 óra felé jártak ide imádkozni.

A túraútvonal része a vöröstói, a barnagi és a bakonybéli kálvária is.  

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programévben a túraútvonal településein nyolc különleges program is várja a látogatókat. A zirci Ciszterci Apátságban június 24-től szeptember 24-ig többnyire fafaragó táborokban készült amatőr alkotások, fából készült feszületek, piéták, vallási jellegű faragványok láthatók, augusztus 4-én pedig a barnagi kálvária stációi és a stációkat körülvevő ligetes tölgyerdő lesz a helyszín Ács Tamás színművész Babits Mihály Jónás könyve című előadásához.

A programokról itt találtok információt. 

Címkék