Veszprémben sorra nyílnak az új helyek, június elején például egy új multifunkcionális művészeti és kulturális központtal lesz gazdagabb Európa Kulturális Fővárosa. A Vár utca 17. szám alatt található, régóta üresen álló épület, a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként várja a jövőben a kultúra iránt érdeklődőket. A Foton Audiovizuális Centrum célja, hogy a különböző művészeti ágazatok számára egyaránt otthonná váljon, ahol koncerteken, vetítéseken, közönségtalálkozókon és előadásokon vehetünk részt. A veszprémi lakosok régi vágya teljesül azzal, hogy a Fotonban művészmozi is működik majd, ráadásul a június 6-i hivatalos megnyitó után startoló Magyar Mozgókép Fesztiválnak is egyik kiemelt helyszíne lesz az új kultközpont.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának fejlesztései egyszerre töltik meg izgalmas kulturális élettel a város és a régió korábban elhanyagolt épületeit, tereit; és teremtenek ugyanakkor lehetőséget arra, hogy ezek az új kultúraközpontok évek, évtizedek múlva is emlékeztessenek majd az EKF év eredményeire. E koncepció újabb példája, hogy a veszprémi Vár utca 17. szám alatti, régóta üresen álló épület és udvara, illetve a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként, multifunkciós művészeti és kulturális központként születik újjá a napokban. A Foton Audiovizuális Centrumban helyet kap több előadó-, kiállító- és rendezvényterem, de kávézót, teraszt és szabadtéri színpadot is találunk a kulturális központ területén, melynek ünnepélyes megnyitójára június 6-án kerül sor.

Sokszínű programoknak és egy kávézónak is helyet ad a Foton

A Fotonban található egy többfunkciós, kulturális célokra igénybe vehető, 63 fő befogadására alkalmas előadóterem, amelyet a korábbi bővítmény lapos tetős épületrész tovább tervezésével, új szint ráépítésével alakítottak ki. Ez a tér elsősorban filmvetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak és workshopoknak adhat helyet. 

Szabadtéri színpad, függőkert és kiállítóterek várnak ránk

A Foton elengedhetetlen részét képezi az állatbarát kávézó és a Simoga-udvar, ahol specialty kávékat fogyaszthatnak a vendégek, esténként pedig bárként funkcionál, de művészeti programok helyszíneként is hasznosítják majd. Kulturális tematikájú beszélgetések, akusztikus koncertek, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, kézműves workshopok mind helyet kaphatnak majd ott. A kávézó és az épület tágas előterének falain képzőművészeti és fotókiállításokat terveznek megvalósítani.

A 60 fő befogadóképességű tereplépcsőkön elhelyezett nézőtérrel és tágas zöld kerttel rendelkező Tűztorony udvar szabadtéri színpadán vetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi kamaradarabokat, az előadásokat követő közönségtalálkozókat terveznek a szervezők, az alsó függőkertben pedig olyan alkalmi szabadtéri rendezvényeket, melyekkel tiszteletben tartják a közelben lakók nyugalmát. A pincében található két projektteremben és a földszinti rendezvény- és kiállítóteremben főként digitális tartalmakra fókuszáló, innovatív programokra várják majd a közönséget, illetve itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor.

A Magyar Mozgókép Fesztivál vetítései is láthatóak lesznek a Fotonban

A város tulajdonában álló funkcióját vesztett, de gazdag történelmi múltú Simoga házra már évekkel ezelőtt felfigyelt a VEB2023 EKF előkészítő csapata. Miután sikerült a várbéli épületegyütteshez illő izgalmas kulturális programot találni, az EKF forrásaiból újították fel és rendezték be. A TAAT Építész Műterem Kft. csapatából Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek tervei alapján megújult központot a Veszprém város által kiírt nyílt pályázatot elnyert Várkultúraplusz Kft. üzemelteti. Az intézmény programigazgatója Szántó Viktória dramaturg, aki alkotóként és kulturális szakemberként is bizonyított már Veszprémben.

"Egy olyan nemzetközileg is könnyen érthető nevet kerestünk, ami egyszerű, s mégis jelképezi, hogy sokszínű, a vizuális művészetet fókuszban tartó programot fogunk befogadni. Szeretnénk, ha a Foton egy találkozási pont lenne, ahol a kulturális élet szereplőit országosan is meg tudjuk szólítani" –  mondta a centrum elnevezése kapcsán Szántó Viktória.

"Egy olyan nemzetközileg is könnyen érthető nevet kerestünk, ami egyszerű, s mégis jelképezi, hogy sokszínű, a vizuális művészetet fókuszban tartó programot fogunk befogadni. Szeretnénk, ha a Foton egy találkozási pont lenne, ahol a kulturális élet szereplőit országosan is meg tudjuk szólítani" –  mondta a centrum elnevezése kapcsán Szántó Viktória.

A június 6-ai ünnepélyes megnyitót követően június 7-étől vetítésekkel és közönségtalálkozókkal a Magyar Mozgókép Fesztivál népesíti be a Foton új közösségi tereit, ahol többek között olyan filmeket láthat majd a közönség, mint a Szürkület című, digitálisan felújított klasszikus, az Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes című dokumentumfilm, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija.

Címkék

Elérhetőségek

Foton Audiovizuális Centrum 8200 Veszprém, Vár u. 17. Facebook-oldal Weboldal