Június 23-án, pénteken megérkezett a Sió-csatornára a balatoni hajókat szállító konvoj, ahonnét 121 km-es útvonalon folytatják útjukat.

A Balaton legújabb hajóit – a két Szántód és Tihany nevű kompot, valamint a szintén kettő Balaton és Tomaj nevű katamaránt – szállító konvoj csütörtök nap végén megérkezett a keselyűsi zsiliphez, ahonnét ma már a Sió-csatornán folytatták útjukat, számolt be a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) Facebook-posztjában.

A Sióra csatlakozáshoz, vagyis az „átzsilipeléshez” a Balatonról és a Dunáról is érkeztek még további munkahajók. Mint írják, a Sió-csatorna adottságai miatt 

a hajókat visszabontott állapotban szállítják tovább. 

a hajókat visszabontott állapotban szállítják tovább. 

A szállításban közreműködő közel 20 hajó koordinációja rendkívül komoly logisztikai feladatot jelent a szakemberek számára – teszik hozzá.

A hajók június 21-én, szerdán indultak útjukra a Dunán a komáromi hajógyárból (ahol készültek), másnap arról számoltunk be, hogyan haladtak át Budapesten keresztül a Parlament és a budai Vár előtt. A hajók következő állomása a Siófok-Kiliti zsilip lesz.

A két katamarán és két komp hónapok óta szállításra előkészített állapotban várta, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállításukat. Végül június 13-án nyitották meg a Sió-zsilipet amiért a Balaton elérte (sőt, meg is haladta már) a 120 centiméteres szabályozási szintet. Így vált hajózhatóvá a Sió-csatorna, ahol most éppen járnak az új hajók.

Címkék