Közelednek az új hajók a Balatonhoz. A Sió-csatornán haladásukról mutatunk most fotókat.

Közel egy hete tartó utazás után az új hajók a mai napon a Sió-csatorna Ozora – Mezőkomárom – Siójut – Siófok-Kiliti szakaszán haladnak, osztotta meg a hírt a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) Facebook-oldalán.

A Balaton legújabb hajóit szállító konvoj múlt hét második felében zsilipelt át a Dunáról (a komáromi hajógyárból indult el) a Sió-csatornára. A Szántód és Tihany nevű kompot, valamint a Balaton és Tomaj nevű katamaránt visszabontott állapotban szállítják a Sió-csatornán annak adottságai miatt.

Az MTI fotósa még Medina és Sióagárd települések közelében készített közelebbi fotókat is a hajókról, ezek következnek most.

Az új hajók hónapok óta szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállításukat. Végül június 13-án nyitották meg a Sió-zsilipet amiért a Balaton elérte (sőt, meg is haladta már) a 120 centiméteres szabályozási szintet. Így hajózhatóvá vált a Sió-csatorna, a hajókat június 21-én, szerdán útnak is indították a Dunán, másnap arról számoltunk be, hogyan haladtak át Budapesten keresztül a Parlament és a budai Vár előtt.

A hajók a Sió torkolatáig 272 kilométert utaztak, a Sió-csatornán pedig összesen 121 kilométer megtétele után érik el a Balatont.

Címkék