Szabó Győzővel forgatott filmet a biztonságos SUP-ozásról a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. A színész a vízimentők mentőmellény-nagyköveteként fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy számos dolgot át kell gondolni, mielőtt deszkára szállunk, és evezés közben is észnél kell lenni, ha el akarjuk kerülni a baleseteket.

Szabó Győző kicsit idegesítő, de alaposan felkészült SUP-ost alakít a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata legújabb, a CIG Pannónia Csoport közreműködésével készült kisfilmjében. 

Mivel egy kisfilmbe nem fér bele minden szempont, amit SUP-ozás előtt és közben meg kell tenni a biztonság érdekében, ezért a Vízimentők összefoglalták azokat az általános tanácsokat, amiket minden SUP-osnak tudnia kell. Felhívják a figyelmet arra is, hogy váratlan helyzetek bárkivel megeshetnek, és a tragédia egy pillanat alatt megtörténik.

A tanácsok

Mindig viselj mentőmellényt! Olyan vizeken is, ahol nem kötelező. Bárkinél felléphet egy váratlan belgyógyászati vagy kardiológiai probléma, ami miatt rosszul lesz és beesik a vízbe. Ez fiatalokkal is előfordul. Váratlan akadályok is okozhatnak balesetet (például egy hajókötél, vagy víz alatti, láthatatlan tárgyak). És akár a deszka is kilyukadhat, ha például beleakad egy horogba, megsérti egy víz alatti kő vagy fadarab. Ilyekor a mentőmellény életmentő lehet.  

Mindig használd a bokapántot! A deszkát nagyon hamar fújja messzire egy kis szél is, vagy viszi el egy hullám, és az ember ott marad a vízben deszka nélkül, miután beesett. Ezért találták ki a bokapántot. Nagyon fontos jó minőségű pántot használni, érdemes nagyobb sportboltban megvenni, és minden használat előtt ellenőrizni, hogy nem szakadt, törött-e valahol, nem vékonyodott-e el a gumis része.

Gyermeket ne engedj egyedül SUP-ozni! És természetesen rajta is legyen mentőmellény már akkor, amikor felszáll a deszkára.  

Mielőtt vízre szállsz, gondold végig, milyen kondícióban vagy! Fontos minden vízre szálláskor átgondolni, hogy milyen fizikai és mentális állapotban vagy. Ez határozza meg, hogy mekkora evezést tervezel! Minden esetben érdemes a parttal párhuzamosan, ahhoz közel evezni (a fürdőterületeken kívül és a horgászokat sem zavarva). Nemcsak azért, hogy ha elfáradsz, biztosan ki tudj jutni a partra, hanem azért is, mert így sokkal nagyobb esélyed van segítséget kérni, ha bajba kerülsz.  

Vidd magaddal a mobilod vízálló tokban a nyakadba, vagy a válladon keresztbe akasztva! És ne felejtsd el feltölteni, mielőtt kievezel! Ha a Balatonon vagy, mindenképp töltsd le az ingyenes BalatonHelp applikációt, ezzel tudod a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát a leggyorsabban elérni. Mentésirányítási Központunk a segélyhívás pillanatában megkapja a GPS-koordinátáidat az applikáción keresztül, így pontosan tudják, hova indítsák a mentőhajót. Máshol a 112-es számot kell tárcsázni, ha baj van.

Ha gyenge szél van, vagy elsőfokú viharjelzés, a parthoz közel evezz, ahonnan akár úszva is ki tudsz jönni! A négy legnagyobb tavunkon működik a viharjelző rendszer, melyet egy applikáción, a TaViharon is követhetünk. Ne feledd, hogy ez a szolgáltatás csak április 1. és október 31. között üzemel! Mielőtt elindulsz, nézz utána, hol vannak a viharjelző lámpák, és figyeld ezeket a pontokat evezés közben. A TaVihar alkalmazás hangjelzést ad, ha változik a viharjelzés állapota, ezt evezés közben is lehet hallani, ha a nyakunkban, vagy a mentőmellény zsebében van a telefon.

Azokon a vizeken, ahol nincs viharjelzés, a különböző időjárás előrejelző felületeket gondosan átnézve tervezd meg, hogy evezel-e, és merre mész. Akkor is így járj el, ha szélcsend és verőfényes napsütés van! Másodfokú viharjelzésben tilos SUP-ozni! 

 

Nyári melegben néhány percenként hűtsd le a tested, hogy ne kapj sokkot, ha beesel! A vízen rendkívül gyorsan felmelegszik a testünk a kánikulában. Nem szabad elfelejteni evezés közben, hogy viszonylag sűrűn meg kell mosakodni, és a mentőmellény alá, a mellkasra is be kell locsolni a vizet.

Ne keresztezd nagy hajó, komp útját! Nem szabad belefeledkezni az evezésbe, a táj megfigyelésébe, hanem előre felé is figyelni kell folyamatosan, hogy időben le tudj lassítani, vagy kikötni az előtted áthaladó komp vagy hajó előtt. A kompokat, nagy hajókat a lehető legmesszebbre el kell kerülni, mert a hajótest közelében szívóhatás lép fel, ami életveszélyes egy SUP-osra nézve.   

Ha nagy hullám közeledik, a nem tapasztalt SUP-osnak érdemes letérdelni vagy leülni, lefeküdni a deszkára, nehogy a hullámzás miatt beessen a vízbe.  

Az épített műtárgyak (sarkanytúk, stégek, hídpillérek, befolyó csatornák stb.) közelében veszélyes SUP-ozni. Ezek közelében nagyon kell figyelni, mert örvények, limányok, vagy hordalékkupacok keletkezhetnek. Ezeket a műtárgyakat a lehető legmesszebbről kell kikerülni. Itt is érvényes, hogy előre kell figyelni és gondolkodni.

Soha ne evezz úszómű és a part között! Az úszóműveket (például stégeket, hajóállomásokat) kötelekkel erősítik a parthoz, nagyon veszélyes ott evezni és tilos is. Kerüld ki ezeket a meder közepe felé.  

Ne lépd túl az adott deszka ideális súlyhatárát!  Nem a maximális súlyhatárt, hanem az ajánlott vagy ideális súlyhatárt érdemes figyelembe venni, amennyiben a gyártó mind a két adatot megadja. Az ideális súlyhatárt túl lépve megnehezítjük a manőverezést, a deszka optimális felfekvését a vízre, ami csökkentheti a biztonságérzetünket (és az evezés élményéből is elvesz).

Minden használat előtt ellenőrizd, a deszkában uralkodó nyomást, ha felfújható SUP-od van.  Ha puha a deszka, tüzetesen nézd meg, hogy megsérült-e valahol.  

Az UV elleni védelmet se felejtsd el! Fontos védeni a fejet, a tarkót, a szemet – a víz hatása felerősíti a napsugárzás hatását. A napolajjal, naptejjel érdemes vigyázni, és megvárni a száradási idejét, mert ha rákenődik a deszkára, csúszós lesz, ami balesetveszélyes.  

Készülj fel a váratlan helyzetekre balesetbiztosítással! Váratlan baleset bármikor, bárkivel megtörténhet, baj esetén pedig hatalmas segítséget jelenthet személyes élethelyzetedhez illeszkedő balesetbiztosítás! Gondoljunk csak bele például abba a helyzetbe, amikor egy nem várt sérülés hatására huzamosabb ideig – akár hosszú hónapokra – kiesel a munkából. Miből fedezed ez időszak alatt a kieső jövedelmed?

Ne felejtsd el átgondolni a fürdőzésre vonatkozó jogszabályokat! A SUP azért is jó sport, mert könnyen lehet evezés közben fürdeni.  Indulás előtt tájékozódj, hogy tiltják-e a fürdést azon a szakaszon, ahol haladni fogsz. Ezeken a helyeken SUP-ról sem szabad megmártózni!  

Címkék