Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Balatoni kúriák és különleges épületek, amelyek megnyílnak a hétvégére

Olyan épületekbe is bejuthattok szeptember 16–17. között, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából, amelyek az év többi részén zárva vannak a nagyközönség előtt. Ingyen, jellemzően vezetett séták keretében ismerhetitek meg például az évek óta fejlesztés alatt álló fenékpusztai Festetics-majorság történetét, de bejuthattok klasszicista stílusú kúriákba is Veszprémben.

Idén is megszervezik a Kulturális Örökség Napjai eseményt, mely a műemlék épületek, történelmi helyek fontosságára hívja fel a figyelmet, változatos és izgalmas programokkal bemutatva azokat. A Balaton körül is számos épületbejárás és interaktív esemény vár szeptember 16. és 17. között. Most azokat az épületeket emeljük ki, amelyek általában nem – vagy csak részlegesen – látogathatók. 

A legtöbb helyre mindkét napra bejelentkezhettek, van olyan épület azonban, amelyikbe csak a hétvége egyik napján juthattok be a Kulturális Örökség Napjai keretein belül – ezeknél külön jelöltük ezt az információt! Fontos még, hogy bár ingyenes, jellemzően regisztrációköteles eseményekről van szó.

Keszthely

Befejezéséhez közeledik a fenékpusztai Festetics-majorság felújítása. Ennek alkalmából bejárhatjátok a Festeticsek egykori uradalmának legfontosabb helyszíneit. Megismerhetitek Fenékpuszta történetét az ókortól napjainkig. Az is kiderül, milyen sorsra jutott a majorság területe a második világháború utáni időszakban: hol volt a lengyár rostüzeme, hova járhattak a helyi gyerekek iskolába, és milyen szórakozási lehetőségek nyíltak az itt élők számára. Az elmúlt évek felújításai megmutatják, mennyire sikerült visszaállítani a Festetics-majorság valamikori képét, és milyen 21. századi új funkciókat kapnak az épületek – olvasható a program leírásában. A séta szeptember 16-án, szombaton 15-17 óra között lesz.

További infók itt.

Veszprém

Több vezetett sétát is indítanak a hétvégén a veszprémi klasszicista stílusú Rosos- és a Balassa-kúriába. Az 1813-1817 között épült Rosos-kúria utcafronti kapuzata is megnyílik a Kulturális Örökség Napjai ideje alatt, és megnézhetitek az épületek eredeti és a felújítás utáni részleteit is. Az egykori Balassa-kúriát a felsőörsi Balassa család építtette 1813-1817 között, de itt élt Veszprém megye főorvosa is. A két épület együtt látogatható. További részletek itt.

Az eklektikus stílusú Megyeháza épülete is megnyílik a nagyközönség számára. Az egyébként elzárt, egykori sóház kútja, a belső udvar, az épület főlépcsőháza, az impozáns Szent István terem a színes üvegablakokkal is a vezetett séta állomásai között lesz. A karzatról közelről is megnézhetitek a kazettás mennyezetet és a hatalmas csillárt. További infók itt.

Sok más Balaton környéki helyre szerveznek még programot a Kulturális Örökség Napjain, legyen szó várakról, színházról és múzeumokról, itt válogathattok köztük.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Megvan, ki költözik a balatonfüredi MÓR24 helyére

A Velencei-tó népszerű bisztró és delikátja, a Groenk Balatonfüreden, a MÓR24 helyén nyitja meg újabb egységét.

Látnivalók & kultúra

Ennél meghittebb mini „nappalit” aligha találunk az ünnepek alatt

Karácsonyi fényekkel és kényelmes fotellel vár a Zamárditól 15 km-re található település apró buszmegállója.

Látnivalók & kultúra

Idén is látogatható Közép-Európa legnagyobb, templomban épített betleheme

A több mint ötven négyzetméteres, Balaton mellett található alkotást idén is megcsodálhatják a látogatók.

Aktív

A brunchtól a korcsolyázásig – Ilyen egy tökéletes téli nap a Balatonon

Az ünnepi készülődés közben vagy után jól jön egy olyan nap, amikor a Balaton látványa segít egy kicsit lelassulni és kisimítani az idegeinket.

Neked ajánlott

A