Újabb szobor sorsa változik meg a Balaton környékén. A több mint 20 éve a veszprémi Óváros téren lévő Millenniumi emlékművet elbontották, restaurálása után pedig új helyszínre fog kerülni a városban.

Január 10-én reggel megkezdődött a veszprémi Óváros téren lévő Millenniumi emlékmű bontása és elszállítása. Tavaly nyáron döntött úgy a városvezetés, hogy a szobrot áthelyezik, mivel „az Óváros tér egyre inkább a város rendezvénytere, és a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa-évnek is kiemelt helyszíne lesz, ezért nincs megfelelő helyszínen az emlékmű”.

A Millenniumi emlékmű áthelyezésének gondolata már 2012-ben felvetődött, akkor és azóta is számos közgyűlési vita és nyílt levél lengett a szobor sorsa körül. A végső döntés szerint már 2022 nyarára áthelyezték volna a szobrot. A Szabadság térre kerülésével azonban még várnunk kell, ugyanis restaurálni is fogják az alkotást.

Lugossy Mária szobrászművész mészkőből készült, nonfiguratív alkotása 2001 óta állt az Óváros téren. A kompozíció – amelynek eredeti címe Időkapu – az idő múlására, homokórára és cseppkőre egyként emlékeztet. 

Forrás: MTI, VEOLVESZPRÉM KUKAC

Címkék