A görög falu közel három évtizede épült fel a 71-es úttól északra található dombon, de ötletgazdái álmát soha nem tudta megvalósítani. A hófehérre és kékre, majd később a terrakotta árnyalataira festett, görög stílusú komplexum adott már helyet üzleteknek, szálláshelyeknek, korzónak is, majd bulinegyeddé vált, mielőtt üresen kongó, elhagyott szellemfaluvá változott. A lebontásra ítélt görög falu története következik.

Már az alapötletet – görög hatású épületekkel mediterrán hangulatot teremteni a Balaton-partján – is sokan furcsának tartották, és az épületegyüttes hosszú távon tényleg nem hozta meg a várt sikert. Ez azonban nem csak az alapkoncepció miatt alakult így.

A görög falu egy héthektáros területen, a 71-es úttól északra eső kis dombon jött létre. Az eredeti tervek szerint egy bevásárlóközpont épült volna itt, 120 hófehérre meszelt „kőbazárral” és közel 170 sátorhellyel. A kereskedelmi centrum egy kilométeres közelében nem lettek volna konkurens üzletek, így sokan gondolták úgy a 90-es évek közepén, hogy megéri itt üzlethelyiséget vásárolni, írta a Portfolio.hu korábbi cikkében.

10 év késéssel nyílt meg

A „görög falu” fejlesztése 1994-ben kezdődött, és a kezdetektől problémák sora övezte közel három évtizedes létezését. A beruházó és telektulajdonos (Intell RB Rt.) 1995-re tervezte a falu átadását, de becsődölt, az építkezés pedig leállt. Évekkel később a Masped Capital Rt. vásárolta meg a területet a félkész épületekkel együtt, és megvette a szomszédos, 3,9 hektáros területet is az önkormányzattól – itt nyílt meg 2005-ben az Annagora Aquapark.

A kész görög falu egy olyan komplexum lett volna, ahol mozaikjárdás promenád, kaszinó, diszkó, egy 1200 négyzetméteres, könnyű- és komolyzenei programok befogadására is alkalmas rendezvénysátor, egy piactér és több mint 130 kisebb üzlet várta volna a látogatókat. 

A kék-fehér színekben pompázó falu 2005-ben készült el, de a hatalmas érdeklődés elmaradt. Az üzletek egy része meg sem nyílt, és ami igen, az is bezárt a nyár elmúltával, a görög falu ősztől tavaszig elhagyatott hellyé vált.

A kék-fehér színekben pompázó falu 2005-ben készült el, de a hatalmas érdeklődés elmaradt. Az üzletek egy része meg sem nyílt, és ami igen, az is bezárt a nyár elmúltával, a görög falu ősztől tavaszig elhagyatott hellyé vált.

Bulinegyed, amit nem nézett jó szemmel a város

2007-ben a Sundance Park Kft. balatonfüredi vállalkozás elkezdte felvásárolni a falu üzleteit, és egyenként megállapodott a tulajdonosokkal. A 2008-ra tervezett újranyitás szintén elmaradt, viszont a területen szálláshelyeket, bungalókat, valamint egy szórakoztató- és élményközpontot kezdtek kialakítani, és azt tervezték, hogy növelik a zöldfelületek arányát. Utóbbi nem igazán valósult meg, de számos változás történt: az eredetileg kávézós-éttermes, visszafogottabb szórakozásra tervezett mediterrán faluból bulinegyed lett. Diszkók és bárok nyíltak, és a nyári estékre élet költözött az immár terrakottaszínű épületekbe.

A Sundance Parkban történő bulizást nem nézte jó szemmel a város, és annak sem örültek, hogy a bulinegyed csak egyéjszakás vendégeket vonz Balatonfüredre, ami nem szolgálja sem a füredi lakosok, sem a többi nyaraló érdekeit. 

Így már 2011-ben felmerült a „bontás vagy szórakozás” kérdése.

Így már 2011-ben felmerült a „bontás vagy szórakozás” kérdése.

A bulivonat azonban nem állt meg, bár a Sun City néven futó komplexumnak szinte minden évben meg kellett küzdenie az önkormányzattal, hogy kinyithasson. Olyan klubok működtek itt, mint a Lipstick, a retró zenékkel hódító Moloko vagy az Amarula Bar, ahol a latin zenék és az R’n’B voltak a főszerepben. Minden klubnak volt VIP-részlege is, külön italpulttal, a nagyszínpados koncertekre, amelyekre neves előadók érkeztek, hatezren is befértek.

Azonban a bővülő programkínálat sem tudott a hétvégéken kívül komolyabb életet varázsolni az egyre rosszabb állapotú görög faluba, ahol évről évre egyre kevesebb hely nyitott ki. 2020-ra már csak egy lepattant szellemfalu maradt az egykori bulinegyedből, bedeszkázott ablakokkal, raktárként üzemelő épületekkel.

Viszlát, és kösz a bulikat!

2023. szeptember végén aztán végleg eldőlt a komplexum sorsa. Miután a város részben adásvétel, részben kisajátítás útján, többéves tárgyalások után megszerezte a közel négyhektáros terület valamennyi tulajdonrészét, lebontásra ítélte a görög falut

A tervek szerint közpark és lakóépületek lesznek az egykori bulinegyed helyén. Az üzlethelyiségek tulajdonosai közül sokan (kevesellve a kisajátítás során felajánlott kártalanítási összeget) pert indítottak az önkormányzattal szemben.

Ha nem váltották is valóra ötletgazdáik álmait, a jellegzetes, görög stílusú épületek Balatonfüred látképének és történetének részeivé váltak.

A cikkhez felhasznált forrás:

Bán Dávid: Úgy maradt… A füredi görög falu kudarcának története, Építészfórum, 2020. december 19.

Ti milyen emlékeket őriztek a görög faluról? Írjátok meg Facebook-kommentben!

Címkék