Kálmán Imre 141 évvel ezelőtt, 1882. október 24-én született Siófokon. A máig legnépszerűbb magyar operett, a Csárdáskirálynő világhírű zeneszerzője zongoraművésznek készült, életét a sikerek mellett sok kudarc kísérte. Kétszer is feleségül vette nála közel 30 évvel fiatalabb szerelmét, rengeteget költözött, és volt, hogy menekülnie kellett Európából. A XVI. Kálmán Imre Emléknapokon szülővárosa a komponista zenés előadásokkal és operettel emlékezik.

A születési dátum nem teljesen biztos, mert Koppstein Károly gabonakereskedő és Singer Paula harmadik gyereke éjfél táján született. Az apa szerint éjfél előtt egy perccel, a családnál vendégeskedő egyik nagybácsi szerint viszont éjfél után született meg a baba, így a zeneszerző 

mindkét dátumot használta születési időként.

mindkét dátumot használta születési időként.

Koppstein Károly háza adott otthont a Siófok fejlesztésén munkálkodó társulatnak: építkezéseket terveztek, a szomszédban nyári színház épült. A kis Imre rajongott a színházért, a zenéért, és sokat hallgatta nővére zongoraóráit. Elemi iskolás korában már ő is zongorázni tanult.

Egy álom szertefoszlik

Imre 9 éves volt, amikor az első nagy törés bekövetkezett az életében: az addig jól menő családi vállalkozás csődbe jutott. A Siófokot fejlesztő társulat egyik tagja hanyagul kezelte a városi kasszát, a pénzt a tagokon hajtották be. Koppsteinék mindenüket elvesztették, és egy budapesti rokonuk apró lakásába költöztek, a gyerekeket nagynénik és unokatestvérek vették magukhoz. Imre az egyik budapesti nagynénjéhez került. A zongoraórákról le kellett mondania, gimnazistaként korrepetálással keresett egy kis pénzt, és csak néha jutott el egyik nagynénjéhez, aki megengedte, hogy időnként gyakoroljon a zongoráján. Pedig ekkor a 14 éves Imre már elhatározta, 

hogy a zenének akar élni.

hogy a zenének akar élni.

A Deák Téri Evangélikus Főgimnáziumban és a Zeneakadémián is tanult, ahol évfolyamtársa volt Bartók Béla. 1897 végére a család anyagi helyzete sokat javult, újra nagyobb lakásba költöztek, és Imre már saját zongoráján – aminek árát a korrepetálások során gyűjtötte össze – gyakorolhatta Chopin és Schumann műveit.

Az újabb törés az életében az volt, hogy krónikus ínhüvelygyulladása miatt el kellett engednie azt az álmát, hogy zongorista lesz. Egy darabig kínok között gyakorolt, és sokféle gyógymódot kipróbált, végül a zongora szakról átiratkozott zeneszerzés szakra. A család nyomására jogi egyetemre is járt, de végül nem doktorált le. Mivel zenei tanulmányait a család nem támogatta, hogy előteremtse az ehhez szükséges összeget, újságíróként dolgozott, zenei kritikákat írt.

Ezt követően ügyvédbojtárként dolgozott, ahol a rábízott munka helyett gyakran inkább első zeneművei komponálásával foglalkozott. 1903-ban ösztöndíjat nyert a Zeneakadémián, első szimfóniáját pedig 1904. február 29-én mutatták be a Magyar Állami Operaházban. Azt a művet soha többé nem játszották, a fiatal zeneszerző mégis innen számítja karrierje indulását.

Szimfóniák helyett operettek

Első dalai nem arattak sikert, daljátéka már a bemutatón megbukott. 1904-ben külföldi tanulmányúton járt, és ott már az Emmerich Kálmán (Magyarországon Kálmán Imre) nevet kezdte használni. A komponista számára végül a kuplék (könnyed dalok, amelyeknek a szövege fontosabb volt, mint a dallamuk) hozták meg a hírnevet, és ezek vezettek el az első operett megírásához. A zeneszerző egy Graz melletti kis településre vonult, és egy olcsó padlásszobát bérelt, hogy zavartalanul dolgozhasson első operettjén, a Tatárjáráson. A művet több visszautasítás után 1908-ban mutatták be, és hatalmas sikert aratott. Az első ötven előadásra 

minden jegy elkelt elővételben.

minden jegy elkelt elővételben.

Az operettet játszották Bécsben, Hamburgban, Berlinben, Koppenhágában, Londonban és New Yorkban is. Ezután a zeneszerző Bécsben alkotott, az 1912-ben bemutatott Cigányprímás is világsiker lett: a premier másnapján minden bécsi utcasarkon a híres keringő (Gingalló, mint a pillangó…) dallamát fütyülték.


Kálmán Imre karrierjének újabb mérföldköve a Csárdáskirálynő bemutatója volt 1915-ben. Annak ellenére, hogy az I. világháború dúlt, Oroszországtól Amerikáig számos színház a műsorára tűzte, 800 alkalommal játszották egyhuzamban, csak a premiert követő tizenöt évben harmincezer alkalommal adták elő világszerte. Világhírű operettjeinek sorát folytatta A bajadérral, a Marica grófnővel, a Cirkuszhercegnővel és A Montmartre-i ibolyával.

Házasságok, menekülés és világhír

A már sikeres zeneszerző feleségül vette a nála közel 30 évvel fiatalabb orosz színésznőt, Marie Mendelsohnt (aki elszegényedett orosz arisztokratának adta ki magát Vera Makinszkaja néven). A szegény, addig főleg statisztaként dolgozó nőt elvarázsolta a luxusélet, a legújabb divat szerint öltözködött, sportkocsival járt, az elittársaság üdvöskéje lett, és állítólag imádott flörtölni.

Három gyermekük született, de magánéletük nem volt felhőtlen: az asszony egy orosz származású francia diplomata miatt nem sokkal a gyerekek születése után elvált az idősödő zeneszerzőtől. Miután Vera új férje repülőgép-balesetben meghalt, Kálmán visszafogadta a feleségét, és újra összeházasodtak.

A tér Bécsben szűkült a zeneszerző számára, 1938-ban, az anschluss után zsidó származása miatt menekülnie kellett. Horthy István, a kormányzó fia – aki Vera egyik hódolója volt – segítségével hagyhatták el az országot. 1940-ben Párizsba, majd Amerikába költöztek. Kálmán Imre először Hollywoodban próbált szerencsét, de itt abban az időszakban nem volt igény az operettre, még megfilmesítve sem.

A zeneszerző New Yorkba helyezte át a székhelyét, felesége estélyein olyan művészek vettek részt, mint Salvador Dalí, Arnold Schönberg és Greta Garbo.

Kálmán Imre a New York-i College of Music díszdoktora lett.

Kálmán Imre a New York-i College of Music díszdoktora lett.

1949-ben szívrohamot kapott, majd nemsokára visszatért Európába. Felesége kívánságára Párizsba költöztek, ahol megkapta a francia Becsületrend tiszti keresztjét. Egy szélütés miatt újra megrendült az egészsége, visszavonultan élt, zeneszerzéssel töltötte napjait. 1953. október 30-án hunyt el. Utolsó művét, az Arizona Ladyt már nem tudta befejezni, fia tette ezt meg.

   

Október 24-e, Kálmán Imre születésnapja és egyben Lehár Ferenc operettszerző halálának napja 2002 óta a magyar operett napja.

Kálmán Imre emléke a Balatonnál

Kálmán Imre Siófok posztumusz díszpolgára. Sétányt neveztek el róla, szülőházában, a Kálmán Imre Emlékmúzeumban lehet megnézni személyes tárgyait. A vasútállomás előtti parkban áll az a szobor, amit Varga Imre készített róla, és egy mellszobra is áll a nevét viselő kulturális központ előtt, ami Meszes Tóth Gyula alkotása.

Siófok városa Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozattal állít emléket híres szülötte előtt, ami az idén október 24. és 28. között tart.

A cikkhez használt források:

Kálmán Imre, minden idők legsikeresebb operettjének zeneszerzője – kultúra.hu
Kálmán Imre – Wikipédia

Címkék