Mérőműszerekből álló kutatóállomást helyeztek a Balaton négy különböző pontjára, mellyel a tó klímaváltozáshoz való alkalmazkodását is vizsgálják.

Úgynevezett szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomásokat hoztak létre a Balaton négy eltérő fizikai, kémiai, és ökológiai paraméterekkel jellemezhető medencéjében: Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében, számolt be a Közép dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtóközleményében. Az Átfogó környezeti tájékoztató és megfigyelő rendszer a Balatonon című projektet 2023 október végén fejezték be.

A kutatóállomások mederben maradó cölöpalapból, valamint a mérőműszerek és egyéb segédberendezések elhelyezését biztosító felszerkezetből állnak. Olyan monitoring rendszert hoztak létre, mely hozzájárul a tó sérülékenységének és alkalmazkodóképességének jobb megértéséhez, segíti a globális és regionális változások folyamatos követését, a szükséges intézkedések meghozatalát. A több mint 1,3 milliárd forintból megvalósuló kutatóállomások helyet biztosítanak a viharjelző rendszer berendezései számára is. 

Hozzáteszik, hogy a téli jegesedési időszakban a felszerkezetet és a rajta lévő műszereket biztonságvédelmi szempontok miatt le fogják szerelni, az alépítmény ugyanakkor a megfelelő hajózási jelzésekkel ellátva a Balaton medrében marad. 

A kutatóállomásokon elhelyezett műszereket és berendezéseket a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a projektben együttműködő egyik partnerszervezete, az Országos Meteorológiai Szolgálat üzemelteti. 

Címkék