Keresés EN

balaton

Vízminőségi kutatóállomásokat helyeztek a Balatonba

Mérőműszerekből álló kutatóállomást helyeztek a Balaton négy különböző pontjára, mellyel a tó klímaváltozáshoz való alkalmazkodását is vizsgálják.

Úgynevezett szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomásokat hoztak létre a Balaton négy eltérő fizikai, kémiai, és ökológiai paraméterekkel jellemezhető medencéjében: Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében, számolt be a Közép dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtóközleményében. Az Átfogó környezeti tájékoztató és megfigyelő rendszer a Balatonon című projektet 2023 október végén fejezték be.

A kutatóállomások mederben maradó cölöpalapból, valamint a mérőműszerek és egyéb segédberendezések elhelyezését biztosító felszerkezetből állnak. Olyan monitoring rendszert hoztak létre, mely hozzájárul a tó sérülékenységének és alkalmazkodóképességének jobb megértéséhez, segíti a globális és regionális változások folyamatos követését, a szükséges intézkedések meghozatalát. A több mint 1,3 milliárd forintból megvalósuló kutatóállomások helyet biztosítanak a viharjelző rendszer berendezései számára is. 

Hozzáteszik, hogy a téli jegesedési időszakban a felszerkezetet és a rajta lévő műszereket biztonságvédelmi szempontok miatt le fogják szerelni, az alépítmény ugyanakkor a megfelelő hajózási jelzésekkel ellátva a Balaton medrében marad. 

A kutatóállomásokon elhelyezett műszereket és berendezéseket a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a projektben együttműködő egyik partnerszervezete, az Országos Meteorológiai Szolgálat üzemelteti. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

5 kedvenc ékszerészünk, akik hordhatóvá teszik a Balatont

?>

Ebben a cikkben 5 olyan, balatoni kötődésű ékszerészt gyűjtöttünk össze, akiknek a termékeivel nem lehet mellélőni!

Levágták a balatonaligai Kádár-sziget ikonikus fűzfáját

?>

Az Aligai Fürdőegyesület Facebook-posztjában számolt be a balatonvilágosi Club Aliga 2 sétányon történt természetkárosításról.

balaton

Végéhez ért a Sió-zsilip megújítása, hamarosan megnyitják bejárható „szigetét"

?>

Befejezték a Sió-zsilip átépítését, ami közösségi tér funkcióját 2024 tavaszától töltheti majd be, rajta kilátóval és egyéb látványelemekkel.

balaton

Így látszódott a sarki fény a Balatonról – Fotók

?>

Vasárnap este országszerte látható volt az északi fény, mutatunk néhány Balaton környéki felvételt a különleges és hazánkban ritkán látható jelenségről.

Neked ajánlott

A