Szép lassan elbúcsúzhatunk az ősztől, és köszönthetjük a decembert. Függetlenül attól, hogy szeretjük-e a telet, vagy sem, jólesik ilyenkor az adventre készülni, bekuckózni vagy forralt borral a kezünkben sétálni egy kivilágított vásárban. 10 olyan balatoni programot válogattunk össze, amelyekkel november 21. és december 2. között ráhangolódhattok a télre! Van köztük benti koncert, gasztroprogram, filmklub és vásár is.

Franck & Damien-koncert a Papírkutyában

Ha egy kis melegedésre és nyári vibe-okra vágytok, november 21. és 23. között a Papírkutyában a helyetek: a Franck & Damien zenekar többek között a szörfözés, a kihalt Kalifornia, a vad Ausztrália, a lap steel gitár és a bendzsó hangzását hozzák el, de a blues, a roots country és a folk-rock iránti szeretetük is átjön egy koncerten.

További infókat itt találtok.

Gasztrohegy: Vadak & minden, ami erdő

Két hónapja startolt el a Gasztrohegy új évada: 10 egész évben nyitva lévő vendéglátóhellyel mászhatjátok meg a gasztronómia és a Badacsony csúcsait szeptembertől áprilisig, válogatott helyi borokkal és gasztrotémákkal. Novemberben a vadak ízvilágára készülhettek, vagyis belekóstolhattok az erdő zamataiba 25-én és 26-án.

További infókat itt találtok.

Szabadítsuk ki a múltat!

Dörgicse ótemetője régóta várja, hogy kiszabadítsák fogságából, a bozót alól, a kidőlt fák tövéből. November 25-én közösségileg menthetitek meg a még megmaradt, de jelenleg rejtőzködő sírjeleket, a segítségetekért pedig forró ital és finomságok lesz a jutalom!

További infókat itt találtok.

Bicskanyitogatóan Aljas-bemutató 

Egy érdekes találkozásból és véletlenek sokaságából született a Bicskanyitogatóan Aljas nevű bor, amelyet november 25-én a Pláne Badacsony borteraszon mutatnak be a történet szereplői. A kóstolások és a mesélések közben Barcza Gábor bicskagyűjteménye is előkerül.

További infókat itt találtok.

Siófok55

Idén ünnepli várossá válásának 55. évfordulóját Siófok, amire egy 4 napos, Siófok55 Városnap nevű programsorozattal készülnek november 30. és december 3. között.

Több, a városhoz kötődő alkotóművészt és szervezetet fókuszba állító kulturális esemény is vár ránk ezeken a napokon. Kiállításmegnyitó, Varga Imre100: 50 vers, 50 grafika könyvbemutató, faültetés, óriástorta, Siófok55 kvízjáték, interaktív városismereti séta és időkapszula-elhelyezés is szerepel a programok között. December 2-án este egy animációs lézershow keretében elevenedik meg Siófok múltja és jelene a város központjában. Az adventi hangulattal teli estéket a helyi zenekarokon kívül a Bagossy Brothers Company koncertje (december 2-án 19 órától) is színesíti.

További infókat itt találtok.

Doku filmklub: Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes

November 30-án, csütörtökön filmnézésre invitálnak a Foton Audiovizuális Centrumban. Az ekkor megnézhető dokumentumfilm Keleti Ágnesről szól, aki az olimpiák történetének egyik legeredményesebb magyar női sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója.

Rendkívüli életének mozaikjait a vele készült archív interjúk, naplójának részletei és intim beszélgetések adják ki. Ágnes életének tanúi is megszólalnak, többek között volt tornásztársa, fia és izraeli tanítványai is. A film gazdag archív anyagát kézzel rajzolt színes animációk színesítik.

További infókat itt találtok.

Adventi Óváros Piac

Idén is piacozhattok Veszprémben az adventi hétvégéken. A Ligetet (vagyis a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola előtti teret) ilyenkor kürtőskalács illata lengi be, a forralt bor pedig biztosan átmelegít, amíg a kézműves portékák között nézelődtök. Idén is számíthattok ajándékötletekre, finom falatokra, és tematikus programok is várnak a piacon.

További infókat itt találtok.

Fructus Labiorum: Tenebrae Choir & Nigel Short (UK)

A díjnyertes Tenebrae Kórus a világ egyik vezető énekegyüttese, mely méltán vált híressé szenvedélyes előadásmódja és precizitása okán. A Nigel Short vezette Tenebrae olyan jelentős fesztiválokon és helyszíneken lép fel világszerte, mint a BBC Proms, a Wigmore Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a Rheingau Musik Festival és a Sydney Festival. A kórus a reneszánsz karzenétől a kortárs remekművekig terjedő darabok interpretálásával szerzett nemzetközi elismerést, emellett olyan zeneszerzőktől rendelt darabokat, mint Judith Bingham, Joanna Marsh, Owain Park, Josephine Stephenson, Joby Talbot és Roderick Williams. December 1-jén őket hallhatjuk a Fructus Labiorum koncertsorozat fellépőjeként a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházi Plébániában.

További infókat itt találtok.

Autumnist-koncert a TEREMben

Vibráló koncerten vehetünk részt december 1-jén a veszprémi TEREM-ben. A Trencsénből érkező zenekar hiphopütemekkel, népzenei elemekkel, elmosódott szintetizátorokkal és szomorkás vokálokkal teszi teljessé a zenéjét. Ambient, lo-fi, electro-folk  címkézhetnénk napestig, de akinek volt Massive Attack-korszaka, azt garantáltan elönti majd az elégedettség a profi és kísérletező együttest hallgatva.

További infókat itt találtok.

Adventi Bornegyed

Badacsony idén adventkor is karácsonyi fényekbe borul, az első fények pedig ágyúdörrenéssel csillannak fel december 2-án 18:00-kor. Adventi programokkal, borkóstolókkal, workshopokkal, irodalmi estekkel és természetesen forró italokkal, punccsal, finom falatokkal várnak a szervezők, hogy együtt hangolódjatok az ünnepi időszakra.

Részt vevő helyek: Badacsonyi Tourinform, Bazaltcsepp, Drágakő-Badacsony, Hableány, Hotel Bonvino Wine&Spa, Istvándy Borműhely, La Téne Badacsony, Neptun Badacsony és Tilia Vendéglő, Pláne Borterasz

További infókat itt találtok.

Címkék