Veszprém és a Bakony-Balaton régió ihlette a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa utcaművészeti programjának első street art alkotásait, amelyek nemrég kerültek fel a város jól ismert, frekventált felületeire.

32 munka érkezett a Művészetek Háza Veszprém tavasszal meghirdetett utcaművészeti pályázatára, amelyből szakmai zsűri választotta ki a nyerteseket. A pályázat célja az volt, hogy a művészek Veszprém, valamint a Bakony-Balaton régió történeti örökségét kutatva a hely rejtett aspektusaira és annak feltárására irányuló alkotásokat készítsenek, olvasható a Művészetek Háza közleményében.

A helyszínek a város frekventált pontjain lévő, a helyiek által jól ismert és a városba látogató vendégek számára jól látható felületek voltak. A Veszprém városa és a helyi vállalatok által felajánlott felületeket az Alice Lotti-Matteo Ceretto Castigliano (Olaszország), az ALL CAPS Collective (Magyarország), a Color Brigade (Magyarország) és a Meyso Art (Franciaország) csapatai színezték újra.

Hegedűs Babett a Color Brigade tagjaként a veszprémi Aréna bejáratánál található bicikliút beton falaira készített 3D hatást keltő murális alkotást. A Bakony szót úgy festették fel, hogy azt az illúziót keltse, hogy a fal a betűk kontúrja mentén „ki van vágva” és a fal mögött közvetlenül a Bakony hegyei látszanak.

„Az alkotásunk célja, hogy kiemelje a Balatonra jellemző táj jellegzetességeit, hagyományait és az itteni jellegzetességeket” – mondta Alice Lotti és Matteo Ceretto. „A projekt tervezetének megvalósításához nemcsak a tó legfontosabb helyszíneiről készült fotókból szerettünk volna ihletet meríteni, hanem olyan vintage grafikákból is, amelyek a 60-as és 70-es években népszerűsítették ezt az egyedülálló környezetet Magyarországon és Európában. Különlegesen megkapó grafikai szintézis ez, amelyet a saját stílusunk és érzékenységünk mentén gondoltunk újra.”

A Maxon alagút-falfestményén, amelyet az ALL CAPS Collective csapata készített, azok a motívumok köszönnek vissza, amik hűen tükrözik a cég tevékenységét: egy villanymotor, egy elektromos borotvát tartó kéz, Mars-járó, elektromos kerékpár, humanoid robot.

Az utcaművészeti pályázat szorosan csatlakozik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program képzőművészeti koncepciójához, amelynek egyik célja, hogy a művészet a hagyományos tereken túl a kortárs művészetek eszközeivel, friss szemléletű alkotásokkal legyen jelen az utcákon, a köztereken, épületek falain és más, nem szokványos helyszíneken is.

Az elmúlt 1-2 évben jelentősen nőtt a Balaton környéki street artok száma, melyek üde színfoltokként mosolyt csalnak az arra utazók és kirándulók arcára, legyen szó egy színes lépcsőről vagy egy tűzfalfestményről. Ebben a cikkben gyűjtöttük össze ezeket az alkotásokat.

(Borítókép: Művészetek Háza Veszprém)

Címkék