Festetics IV. György herceg gyerekszobájába és a díszebédlő melletti tálalóba is beléphetünk a keszthelyi Festetics-kastélyban. Befejeződött a Festeticsek uradalmának legfontosabb helyszínei közé tartozó Fenékpuszta majorság fejlesztése is.

Öt új szoba is megnyílt a látogatók előtt a Festetics-kastélyban, adta hírül a Keszthely TV. Festetics IV. György herceg gyerekszobája is megtekinthető, a két szomszédos helyiség is, amelyek közül az egyik a kisfiú szobalányának adott otthont, a másik szoba Maira Haugwitz, Festetics IV. György édesanyjának hálószobája volt. A falakon látható képek a Festetics család metszetgyűjteményéből származnak.

A főúri ebédlő már tavaly nyáron megnyitotta a kapuit, mostantól a szomszédos tálalószobát is bemutatják a látogatóknak, ahol porcelán étkészletek, aranyozott kupák és ezüsttálcák láthatók. 

Felújították a kiskastélyt, amiben a Festetics-család és a gazdaság egykori hétköznapjaiba nyerhetnek betekintést a látogatók. Többfunkciós közösségi teret alakítottak ki, ezenkívül a lótenyésztés és a lóversenyzés világát mutatják be a kiállítások. Megújult a Fejőház épülete is: a Vadászati Múzeum szomszédságában történelmi játszóház nyílt, és létrehoztak egy három teremből álló múzeumpedagógiai foglalkoztatót.

Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy közel 9 milliárd forintot szántak olyan fejlesztésekre, amelyek elősegítik azt, hogy még inkább minőségi időtöltéssel várják a látogatókat ne csak nyáron, hanem az év minden szakaszában.

A Fenékpuszta majorságot 3 milliárdból fejlesztették

Befejeződött a szintén a Festeticsek egykori uradalmának legfontosabb helyszínei közé tartozó fenékpusztai majorság fejlesztése is, számolt be az MTI.

Korábban arról írtak, hogy a területen Fenéki Ménes Emlékmúzeum és Kulturális Rendezvényközpont nyílik. Az emlékmúzeum gulyaistállójában klasszikus, a marhaistállóban pedig interaktív eszközökkel mutatják majd be a fenéki ménes, valamint a Festeticsek lótenyésztésének és lóversenyzésének történetét. A majorság területe ezenkívül lovastáborozásra is alkalmas lesz.

A Fenékpuszta majorság mintegy 3 milliárd forintos felújításával lezárult a Nemzeti kastély- és várprogram.

A Festetics-örökség a környéken

A Festetics család évszázadokon keresztül játszott kiemelkedő szerepet a térség – és az ország – politikai, szellemi és kulturális életében. Keszthelyen és környékén számos fejlesztés, kezdeményezés, újítás fűződik a nevükhöz: felismerték a hévízi termáltó jelentőségét, megalapították Európa első felsőfokú agrárképzési intézményét, és híres versenylovakat tenyésztettek fenékpusztai majorságukban. Korábbi cikkünkben a Festeticsek örökségéhez kapcsolódó helyszíneket, épületeket gyűjtöttük össze, a Balaton nyugati medencéjére koncentrálva.

Címkék