Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó még marad, de bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

A Zádorvár megóvásáért tevékenykedő Történelmi Emlékekért Alapítvány már sok éve dolgozik azon, hogy megőrizze a várromot az utókor számára. 2023-ban már megkezdődött a sarkok visszaépítése, és a kapcsolódó falszakaszok állagmegóvása, és elkészült egy ideiglenes kilátó is a kaputoronyban.

2023 őszén folytatódott a falak állagmegóvása és magasítása is. „Ez a legnagyobb olyan építészeti beavatkozás a váron, ami a vár elhagyása óta történt. Ennek kapcsán visszaépítésre kerülnek a kápolna sarkai és a belső fele, és a hozzá kapcsolódó falszakaszokon a falkorona védelme történik meg” – mondta a We Love Balatonnak Sági Gábor, a Történelmi Emlékekért alapítvány vezetője.

Beépítenek hat darab olyan konzolkövet is, amelyet a vár régi konzoljai alapján alkotott újra egy kőfaragó mester. (A konzolkövek azt a célt szolgálják, hogy az emeletek közötti gerendákat megtartsák.) A falazás és az állagmegóvás kb. három hét múlva fejeződik be. Az idei évben – amennyiben megkapják az engedélyeket – lesz egy további, három hétig tartó ásatás, és az ősz folyamán elkezdődik a kaputorony, azt követően pedig a torony állagmegóvása, ami várhatóan 2026-ban készül el. Addig marad az ideiglenesen felépített kilátó is, tette hozzá Sági Gábor. 

A munkálatok miatt négy fát ki kell vágni a területen, erről Sági Gábor így írt a Facebookon: „Most tavasszal sajnos el kell köszönni 4 fától, amely eddig a palotarészben lévő omladékon élték életüket. Már 2018-ban tervben volt és engedéllyel rendelkeztünk a kivágásra. De akkor nem került rá sor, mert a munkák nem kívánták meg, feleslegesen kivágni (akár idő előtt is) meg nem akartuk őket.”

A vár 2023. áprilisában kapott új, ideiglenes kilátót, ahonnan mesés panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre. A kaputoronyban megépült kilátó nevét a Facebookon beküldött javaslatok alapján választotta ki a várromot kezelő alapítvány, a nyertes elnevezés pedig a Zádoráma nézelődő lett.

A helyreállítási munkálatok szakmai részt Koppányi András régész felügyeli, a tervezési szakaszban az aeter Építészeti és Design Kft., az építéstörténeti kutatás elvégzésében pedig a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ vett részt.

Egy fura vár, ami soha nem látott csatát

Az erdő mélyén található Zádorvár építését soha nem fejezték be, és soha nem volt hadászati jelentősége. Himfy Benedek, Nagy Lajos király adószedője kezdte az építkezést, de a birtokának határán kívül. Az építkezés birtokviták miatt abbamaradt, az erőd pedig a későbbiekben is elhúzódó pereskedés és birtokoscserék „áldozata” lett. Mivel csaták nem zajlottak itt, és a birtokosai nem költöttek a vár bővítésére, a ma is álló falak a XIV. századi építési időszak jegyeit hordozzák magukon.

A várromot Pécsely felől a kék L, Barnag felől pedig a piros L jelzésen haladva lehet megközelíteni.

(Borítókép: Történelmi Emlékekért Alapítvány)

Címkék