Március elsejétől egy teljesen új rendszer indul a MÁV-VOLÁN-csoportnál.

A korábbi bérlettípusokból mindössze kettő marad meg: az ország- és vármegyebérlet, melyekből kizárólag teljesárút vagy – jogosultság esetén – 90%-os kedvezményt adó változatot lehet vásárolni. A kilométer alapú bérletek tehát megszűnnek, az úgynevezett viszonylati menetjegyek és az okosjegyek megmaradnak – derül ki a MÁV-csoport által indított új honlapról, az ujtarifa.hu-ról. 

Március 1-től elérhetők a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek, amelyeknek felhasználhatóságuk megegyezik az ország- és vármegyebérletével – annyi különbséggel, hogy 24 órán át használhatók. Az új Magyarország24 napijegyek érvényesek a héveken, a „kék” és „sárga” Volánbuszokon, valamint a vonatokon (helyjegyváltása mellett még a helyjegykötelesen is) Budapesten és azon kívül is. A Vármegye24 napijegyek nem érvényesek helyjegyköteles vonatokon (még helyjegyet váltva sem), de a héveken, a „kék” és „sárga” Volánbuszokon, valamint a legtöbb vonaton Budapesten kívül és belül. Budapesten belül (a városhatáron belüli megállók közt, BKK járatain nem) még helyjegyköteles vonatokon is lehet vele utazni.

Kerékpár és kutyaszállítás

Március elsejétől a kerékpárokat és a kutyákat is egységes 500 forintos fix áras jeggyel lehet utaztatni vonaton, függetlenül a megtett távolságtól. A kerékpáros országbérlet ára 4950 forint, a kutya országbérlet 1890 forint.

Kedvezmények

Az új bérletrendszerben tarifából is kétféle marad: a teljes árú és a 90%-os kedvezményt adó, a menetjegyek esetében pedig megszűnik a 90%-os, a 33%-os és a 20%-os kedvezmény, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50%-os kedvezményt adó menetjegyek maradnak – olvasható a MÁV-csoport oldalán.

Minden 14 év alatti és 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. Szintén 50%-os kedvezményre jogosultak a közalkalmazottak, a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók (stb.) is. Díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést a fogyatékkal élő és a tartós betegek és kísérőik. A nagycsaládosok az eddigi 90%-os kedvezmény helyett pedig szintén díjmentesen utazhatnak.

Fontos újítás még, hogy március 1-jétől a vidékről ingázók az országbérletükkel már a fővároson belül, a BKK járatain is utazhatnak, az elővárosból ingázók pedig a Pest vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat, villamosokat és metrókat.

További részletek az ujtarifa.hu honlapon elérhetők, azok, akik applikációban vásárolták eddig a jegyüket vagy bérletüket, március 1-től frissíteniük kell az alkalmazást.

Címkék