2024-ben újabb nívós produkciók sorakoznak fel a Jazzpiknik, a VeszprémFest, a Strand Fesztivál, a Balaton Piknik, a ZamJam, a Kultkikötő, a Művészetek Völgye, a Balaton Sound, a B my Lake, a Veszprémi Utcazene Fesztivál vagy a Plázs mellé a MOL Nagyon Balaton idei nyári fesztiválsorozata keretében.

A szervezők közlése alapján a MOL Nagyon Balaton része idén a Be Massive Horizon programja, a balatonakarattyai Peter's Terasz és az alsóörsi Tábor Fesztivál is, írja az MTI. A Bagossy Brothers Company Balaturné címmel ötállomásos biciklis miniturnét szervez a tó körül.

Pörögnek a lemezek

Az idei szabadtéri programok sorát a Be Massive Horizon nyitja Balatonbogláron május 25-én, majd június 8-án Szántód-Tihany között félúton az új kompok avatójával folytatódik a Horizon partik sorozata.

A Balaton Piknik június 14-től 16-ig ezúttal Tihanyba érkezik. Piac, kortárs művészek pop-up tárlatai, estefelé koncertek, világsztár dj-k várják a közönséget, köztük Worakls és Jan Blomqvist. Július 3. és 6. között a legismertebb elektronikus zenei sztárok várják a rajongókat Zamárdiban a Balaton Soundon, amely idén is otthont ad a B my Lake fesztiválnak. Néhány név a programból: Adam Beyer, Juliet Fox, Paul Kalkbrenner, Alison Wonderland.

A Strand Fesztiválon a hazai klubok és koncerthelyszínek főszereplői adják egymásnak a színpadot augusztus 22. és 24. között Zamárdiban. Itt ad koncertet Azahriah, a Bagossy Brothers Company, Majka, Dzsúdló és Beton.Hofi is, a nemzetközi szintérről pedig Alok, Elderbrook és a Chase & Status.

Fesztiválok Kapolcstól Zamárdiig

A ZamJam megújult formában, ingyenes rendezvényként május 31. és június 2. között Zamárdiba várja a közönséget, júniustól a Plázs Siófok vár koncertekkel és dj-kkel.A VeszprémFesten július 16-20. között Gregory Porter, a Toto, Paloma Faith, a Milky Chance, valamint José Cura lép fel, Snétberger Ferenc pedig három nap három különböző műsort ad elő a Jezsuita Templomkertben.

A Művészetek Völgye összművészeti fesztivál több ezer programmal, többek között az Elefánt, a 30Y, a Parno Graszt és Platon Karataev koncertjével készül július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön.

A Paloznaki Jazzpiknikre (augusztus 1-től 3-ig tart) Anastacia-, Brand New Heavies-, Morcheeba-, Izo FitzRoy- és Tony Hadley érkezik, július végén pedig a Veszprémi Utcazene Fesztivált rendezik meg. A rockzenét kedvelők sem maradnak fesztivál nélkül, őket a Tábor Fesztivál várja Alsóörsön augusztus 28-tól 31-ig.

Színház, utcaszínház, bor és irodalom

A Kultkikötő programjai Balatonszárszótól Alsóörsön át Balatonföldvárig színházzal, filmklubbal, klasszikus és könnyűzenei programokkal nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget. A 6.Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztiválon június 28-30. között nemzetközi és hazai attrakciók, gólyalábasok, bábművészek, artisták és zenészek lepik el Balatonalmádit. A szentgyörgyvári Margófeszt irodalmi és filmprogramjait pedig kiegészíti Bödőcs Tibor, a Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma és a Platon Karataev.

Június első szombatján a borrajongó természetbarátoké lesz a főszerep a Szent György-hegy Hajnalig eseményen.

Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, az 56. Kékszalag július 18-án rajtol Balatonfüredről, két nappal később lesz az idei Balaton átúszás Révfülöp és Balatonboglár között.

A kulturális programok közel egymillió vendéget vonzanak

"Május végén jelenik meg a Best of Summer kiadványunk, amely a régió eseményeinek programjait mutatja be, a közösségi média felületeken pedig naponta adunk hírt a Balaton eseményeiről" – mondta Váncza Panna, a MOL Nagyon Balaton vezetője.

"Túlzás nélkül kijelenthető, hogy világszínvonalú vonzerőt mondhat magáénak a Balaton az idei évben is. Hosszú ideje jellemzően közel egymillió vendéget vonzanak a Balatonra a kulturális programok idézte az alapító Fülöp Zoltánt és Lobenwein Norbertet a szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye.

(Borítókép: Bodnár Boglárka /MTI)

Címkék