A 70 év után megújult Sió-zsilip közösségi tér funkcióval bővült.

Kilátóval, látványelemekkel és bejárható szigettel bővítették a Sió-zsilip területét Siófokon. A megújult zsilip biztonságos hajózási lehetőséget biztosít, valamint vízleeresztő funkciót lát el – ezek mellett pedig már közösségi térként is működik.

2022-ben mutattuk be a Sió-zsilip modern épületekkel is rendelkező látványterveit. A mai, április 23-ai – az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által szervezett – átadón megnyitották a bejárható „szigetét” is, így már nem lezárt üzemi területként, hanem bárki által látogatható szabadtéri helyszínként is funkcionál a zsilip környezete. (A megnyitón elhangzottak szerint hivatalosan holnaptól, vagyis április 24-től nyílik meg.)

Egy üvegezett tárgyaló is helyet kapott a helyszínen, aminek a tetejét kilátóvá alakították. A lépcsőzetes megoldásoknak köszönhetően nemcsak fentről nézhetünk körbe, hanem lefelé, a víz közvetlen közelében is sétálhatunk. A szemlélődés és vízcsobogás mellett a vízügy tevékenységébe és a zsilip működésébe is egészen közelről nyerhetünk bepillantást. A gyerekek például egy mini modell segítségével megismerhetik, hogyan ereszti le a Balaton vizét a speciális szerkezet.

A Balaton jelenlegi vízállása 122 centiméter, amit ideálisnak tartanak a vízügyi szakemberek. A BAHART új hajói 2023 nyarán a Sió-csatornán átzsilipelve jutottak el – az ekkor még építés alatt álló részen – a tóhoz, a művelet során 11 centimétert engedtek le a Balatonból.

(Borítókép: MTI/Vasvári Tamás)

Címkék