Elnyerték már az Év Tanösvénye címet, az arborétum évről évre épül és szépül, boraik számos versenyen szerepelnek kiválóan, gasztronómiában is magasabb szintre léptek, illetve a programok tekintetében mindig előrukkolnak valami újjal. Gyereknapon egy új meseösvényt adnak át, és számos különleges eseménnyel is készülnek a nyári szezonra.

Évek óta visszatérő vendégek vagyunk a Folly Arborétumban, és mindig rácsodálkozunk, hogy megint mennyi minden változott náluk. A gasztronómiai vonal is rengeteget erősödött az elmúlt években, és egyre több a tematikus program: szabadulószoba, a nyomozós QR-kódos játék, vezetett séták és a gyerekeknek szóló matinék. Egy olyan hely, amely egyszerre őrzi a múlt emlékeit, megőrizve annak értékeit, miközben XXI. századi szolgáltatásokat nyújtanak, de sosem lépik át a fenntarthatóság és szerethetőség határait.

Már a 4. generáció őrzi és építi az arborétumot

Folly Réka méltán lehet büszke családi örökségére, és dédapja, Folly Gyula is biztosan büszke lenne leszármazottaira, akik nemhogy továbbvitték az ő álmát, hanem nagyon sokat dolgoznak azon, hogy másokkal is megosszák a Folly-élményt. Már az arborétum története is nagyon izgalmas. Folly Gyula pécsi orvos még az 1900-as évek elején ültetett egzótákat a hegyoldalba, amelyeket még ma is megtalálunk a kert Öregarborétum részében.

Külföldi faiskolákkal levelezett, ritkaságokat szerzett be. Akkor még nem gondolt arra, hogy olyan különlegességek is kerülnek majd a kertjébe, amelyekért a dendrológusok (kifejezetten a fás szárú növényekkel foglalkozó tudósok) sorban állnak, hogy láthassák. A telepítéseket kerttervezés nem előzte meg, az öntözéshez szükséges vizet pedig

szamárháton hordták fel a Balatonból.

Az alapító halála és az első világháború megakasztotta ezt a lendületet. A két világháború közötti időszakban gyakorlatilag teljesen szünetelt az arborétum fejlesztése, amit a családtagok próbáltak fenntartani. Szerencsére a második világháború alatt nem érte nagyobb károsodás a területet.

1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba került. Majd 1953-ban újra megkezdte az egzóták telepítését az alapító fia, a nagypapa, Folly Gyula közgazdász, aki bízott abban, hogy a kert – túlélve a történelem viharait –

még visszakerülhet a család tulajdonába.

Először az arborétumban található lakóház előkertjét, környékét ültette be – ez a helyszín ma étteremként működik. Az Öregarborétum mellett a 60-as, 70-es években telepítette az atlaszcédrusokat, illetve a valódi európai ciprusokat.

A Badacsonyi Állami Gazdaság több parcellát adott át a gyűjteményes kert bővítésére, az átvett szőlőterületeket pedig már ifjabb Folly Gyula (Réka édesapja) agrármérnök gondozta. Itt működő díszfaiskolájának bevételéből biztosította az arborétum fenntartási költségeit. 1981-ben nyugat-európai gyűjtőútjáról mintegy száz „új” növényfajt, illetve -fajtát hozott haza, és ezzel bővítette a gyűjteményt. A rendszerváltás után kerülhetett vissza a teljes terület a család tulajdonába.

2010 óta immár a negyedik generáció, Folly Réka és családja viszi tovább az arborétum és borászat örökségét és fejlesztését:

„Dédnagyapánk ültette az első fákat, Nagyapánk, dacolva a kommunizmussal, tovább folytatta a munkát, aztán édesapánk visszaszerezte az ellopott területeket, és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét. Az ő nagyságukhoz igyekszünk felnőni most mi, a negyedik generáció.”

család és az arborétum történetéről egy kisebb kiállítást is megnézhetünk az étterem pincéjében található kiállítótérben. Az arborétumban tényleg minden bokornak, szobornak megvan a maga története. Az 1910-ben Folly Gyula által szinte elsőként ültetett szír borókáját 2020-ban az Év Fája versenyre is benevezték. A kertben található Mária-szobor Réka nagymamája családjának budai kertjéből került ide, és figyeli az évszakonként változó, mesés panorámát.

Gasztronómiában is erős

A Folly Arborétum konyháját 2020 óta a balatonszemesi Kistücsökből érkezett Turcsics Gábor vezeti. A tavaszi-nyári étlapon szereplő sous vide sertéstarja gránátos kockával és sós citrommal érkezett. Tökéletes nyári fogás, amely egyszerre laktató és frissítő. A szarvascombot aranyló vadas mártással és pirított nudlival kínálták.

Egy vegetáriánus ételt, a zöldséges rizottót is megkóstoltuk rostlapon sült laskagombával, aminek a tálalása is mesés. Az előételek között találunk házisertés-rilette-et padlizsánkrémmel és kovászos kenyérrel, valamint savanyított lilahagyma-salátával, illetve pikáns csicseriborsókrémet friss zöldekkel és lepénykenyérrel, de a hideg gyümölcsleves is csábító. Emellett a kiemelt hétvégi ajánlatból is válogathatunk.

Saját cukrászműhelyükben készülnek az olyan különlegességek, mint a Folly-krémes, amelybe stílusosan fenyőmag kerül, vagy a Folly-torta, vagyis az arborétum tortája, amely egy mandulás és mogyorós piskóta narancsos túrókrémmel és sárgabarackos mázzal. Mi most egy Balatoni vitorla névre keresztelt csokoládés tortát és egy újító mangópürés panna cottát kóstoltunk. Ha ezen a nyáron a déli parton lévő Florida Fagyizóban járunk, mindenképp megkóstoljuk majd a Folly fenyőrügyszörp felhasználásával készült epres fagyit, amely a 2024-es Balaton Fagyija versenyen is indult.

Kihagyhatatlanok a Folly borok és szörpök is. A szörpök az arborétum területén található üzemben készülnek, nekünk a fenyőrügyes és a Spring fantázianevű a kedvencünk. Egy szörp elkortyolgatása a mesés balatoni panorámával a látogatás elmaradhatatlan része. Vannak 3-3 tételes bor- és szörpkóstolóik is azoknak, akik szívesen kipróbálnának többféle variációt.

Mit tartogat a nyár?

A Folly Arborétum és az étterem is egész évben nyitva tart, így nem csak a főszezonban érdemes ellátogatni hozzájuk. A nyár rengeteg jó eseményt tartogat. Ők is csatlakoznak a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz, amikor egy különleges esti tárlatvezetést követően holdfénytúrán is részt vehetünk, amelynek során az arborétumban számos ikonikus helyszínt, fát fényfestéssel világítanak meg. Júliusban és augusztusban zenei koncertek is lesznek, augusztusban több alkalommal holdfénytúrák keretében nézhetjük meg a Folly éjszakai arcát, amikor szintén fényfestés várja a látogatókat. Az előre meghirdetett eseményekről érdemes a Facebook-oldalukon tájékozódni. A garantált programok között Folly herba, pincelátogatással egybekötött borséta és kerti séta szerepel. A Nyomozz a Follyban! szabadtéri nyomozós játékot önállóan járhatjuk be 8 állomáson keresztül, miközben a Balatonhoz kapcsolódó legendákkal is megismerkedhetünk, vagy érdemes kipróbálni Tobozkiállításhoz kapcsolódó Toboz körutat is, amelyet pecsétgyűjtés tesz még izgalmasabbá.

Májusban nyílt egy fotókiállítás Évgyűrűkben őrzött történetek - Magyarország fáinak titkos meséi címmel, amit több, benti és külső helyszínen is megtalálunk az arborétum területén. Kállai Márton, a fotósorozat készítője három éven keresztül fotózta hazánk nevezetes, valamilyen szempontból különleges fáit Kovalik Máté közreműködésével. A kiállítás november elejéig látogatható.

Egy újabb gyerekbarát program az arborétumban

Számos helyszíne és a szolgáltatásai miatt a Folly Arborétum már eddig is egy igazi gyerekparadicsom volt. Az étteremben a kicsik számára bébiételeket, evőeszközt, partedlit is biztosítanak. Számos ponton találunk a kapolcsi Ilona-malom Műhely által készített játszóeszközöket a pókos fészekhintától a mókuskerékig, illetve az étterem mellett homokozót játékokkal. A kilátó és a panorámahinta, a cédrusligetben található csúszda és a bejáratnál található mini lombházszerű kilátó (Folly fészek) is a gyerekek kedvencei, és természetesen a felnőttek is kipróbálhatják.

Gyereknapon pedig egy vadonatúj meseösvény is debütál, amelyet önállóan járhatnak be a családok QR-kódok alapján. A szombati ingyenes Folly matinék alkalmával a gyerekek játékosan fedezhetik fel az arborétumot pedagógusok vezetésével, míg a szülők szusszanhatnak egyet. Május 25–26-án szintén elérhető lesz a szabadtéri családi szabadulószoba is.

Akár csak lazítani és élvezni a táj szépségét, enni vagy inni valami finomat, akár egy extra program keretében látogatunk el a Folly Arborétumba, biztos, hogy teljesen elvarázsol. Éppen olyan gondos kezek építik és szépítik, mint 100 évvel ezelőtt, és reméljük, hogy a mi unokáink és dédunokáink is annyira szeretni fogják, mint mi.

ELÉRHETŐSÉG

Folly Arborétum és Borászat

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék