Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel – ezt a nevet viseli 2024-ben az Év Fagylaltja, melyet Bergmann Nándor készített, a balatonfüredi A kis Bergmann Cukrászdából. A fődíjas fagylalt a szakmai szervezetek különdíját is megkapta. Itt azonban nem állhatunk meg, ugyanis az ezüstérem is balatoni kézbe került:
A Meggyes pekuccino fantázianevű fagylalttal a balatongyöröki Promenád Kávéház érdemelte ki a második helyet.
A Promenád Kávéháznak ez idén már a második rangos elismerése, ugyanis a Balaton Fagyija díját is ők vitték el Balatoni mámor fagylaltjukkal, ami szintén Vadócz Jenő fagylaltmester munkája.
A díjak átadására május 24-én, pénteken került sor Kecskeméten a Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében. A dobogóra még a székesfehérvári Damniczki Cukrászda került fel Szerenád nevű fagylaltjával, melyet Damniczki Balázs alkotott meg.
A mentes kategóriában – hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória – is született balatoni eredmény: a balatonszemesi Margaréta Fagyizó Mángó nevű fagylaltja, mely Böröczky-Asztalos Ágnes munkája, ezüstérmet kapott.
További, Balatonhoz köthető helyezettek az Év Fagylaltja versenyén:
- Aranyérem „Sárgabarack” kategóriában: Mámoros marillen – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
- Bronzérem „Sárgabarack” kategóriában: Kecskeméti arany-barack – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Kecskeméti arany-barack – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali
Gratulálunk az eredményekhez!
(Borítókép: Magyar Cukrász Ipartestület - Facebook)