Az első idei hőhullám már napok óta kitart. Minden évben slágertéma, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos ilyenkor a hőség elleni védekezés. Ha a Balatonnál tervezitek tölteni a mostani hétvégét vagy már itt is vagytok és a nyár első szabadnapjait élvezitek, érdemes egy pillantást vetni a környék adta frissítési lehetőségekre. A kalap, a napszemüveg, az erős naptej, a szellőző ruha és a hűs árnyék már biztosan ki van pipálva a listán, és az sem kétség, hogy a vizespalackok is fel vannak töltve. Ha viszont utóbbiak kifogynak, a közeletekben lévő frissítőpontok is fontos listaelemekké válhatnak. Erről hoztunk most nektek pár hasznos infót.

Hidratálj, hidratálj és persze hidratálj! – akár ezt a címet is adhattuk volna cikkünkek, annyira jelentős szerepe van ilyenkor az elegendő vízfogyasztásnak. A balatoni strandokon sajnos könnyen meg lehet feledkezni erről, ugyanis egy frissítő csobbanás, egy átmozgató úszás vagy egy menő homokvár építése közben a víz közelsége becsapós, nem biztos, hogy megérzitek a szomjúságot.

Ivóvíz elérhetőség

Pár kattintással elérhető egy olyan országos térkép, ahol az összes közkút, ivókút, csapvíz, forrás vagy refill-lehetőség elérhetőségét ellenőrizni tudjátok. Ha megnyitjátok a térképet, rengeteg pontot találtok a Balaton partján és a távolabbi területeken is. Keszthelytől Balatonakarattyáig északon és délen haladva egyaránt körbeölelik a tavat a frissítési lehetőségek.

A térkép azért is hasznos, mert közösségi alapon működik: ha találtok egy pontot, de odaérve valami nem stimmel a helyszínnel, jelezni tudjátok, visszacsatolást adva ezzel azoknak, akik szintén arra látogatnának. Számítógépről, laptopról megnyitva, a számmal jelölt frissítőpontokra húzva az egeret, a behatárolt területet is láthatjátok. Ugyanez telefonon tovább közelítve pontosítja a helyszíneket. A térkép oldalán elérhető a letölthető applikáció is, ami sokat segít abban, hogy mindig „kéznél legyen” egy pohár víz, bármerre jártok.

Párakapuk

A közterületeken és az iskolákban, óvodákban elhelyezett kutak és kapuk sokat segítenek a járókelők vagy a gyermekek felfrissülésében. Az elmúlt években ivókutakat Keszthelyen és Siófok több helyszínén, párakapukat pedig Zamárdiban, Balatonalmádiban, Balatonfüreden és Siófokon is telepítettek. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) minden évben támogatja a településeket, intézményeket azzal, hogy többek között ingyenesen biztosít ivóvizet, kutakat vagy párakapukat.

Vizes játszóterek

A legkisebbekkel útnak indulni fokozott figyelmet követel, és sokan óva intik a napközbeni balatoni csobbanástól a gyermekeiket az esetleges leégés vagy napszúrás miatt. Ha vizes játszótérre látogattok, a kicsiknek sem a szobában ülve kell kivárni, hogy elteljen az ebédidő, majd lassan előkészüljetek a strandoláshoz. Keszthelyen például a Vízi játékparkot találjátok, ahol kipróbálhatjátok, hogyan keletkezik egy örvény, vagy hogyan működnek a vízimalmok. A Zamárdi és Siófok határában található Vizek háza élményparkban interaktív makett asztalt és mezítlábas tanösvényt is találtok. Az biztos, hogy a melegebb napokat is könnyebben át lehet vészelni a fák között egy kis vizes mókával.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék