A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat megkezdte működését a Balaton 13 településének 19 strandján, valamint az Egészségpart szűrőközpontja is elérhető a nyáron több balatoni strandon.

2024. június 26-án helyszínenként 2-2 önkéntessel megkezdte működését a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat. Az 1921-ben létrejött Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kiemelt figyelmet fordít az egészségfejlesztésre, és fontos küldetése a fiatalok bevonása az elsősegélynyújtási feladatokba – fogalmaz a szervezet sajtóközleményében. Mint írják, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot szezononként több száz képzett, ifjú vöröskeresztes önkéntes működteti. A szolgálat tagjainak a vízben és a Balaton partján keletkező kisebb sérülések azonnali ellátása mellett a komoly sebesülések esetén is helyt kell állniuk. Ilyenkor kötelességük a sérültek állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése, illetve a mentők kihívása – ismertették a szolgálati működést.

A Magyar Vöröskereszt idén is partnerszervezetek és magánszemélyek támogatásával tudja megvalósítani a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot 2024. augusztus 20-ig.

Egészségpart Balatonfüredtől Gyenesdiásig

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság 2021 nyarán indította útjára Egészségpart nevű szűrőközpontját, melynek célja, hogy helyi lakosok és a Balaton mellett nyaralók számára egészségügyi szűréseket biztosítson, valamint interaktív programokkal támogassa az egészségtudatos életmódot.

A szűréseket a strandok közelében teszik elérhetővé, június 28-tól 30-ig például Balatonfüreden, a Kisfaludy Strand területén nyitnak mindennap 10 órakor. Július 19-től 21-ig Balatonalmádiban, augusztus 9-től 12-ig pedig Gyenesdiáson lesznek elérhetők

Az előző évekhez hasonlóan idén is kiemelt figyelmet kap a bőrgyógyászati vizsgálat, ahol – mint arról közleményében beszámolt a társaság – a korábbi Egészségpart-szűréseik során minden 8. résztvevőnél találtak beavatkozást igénylő elváltozást. A programsorozat a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezésében, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ szakmai támogatásával, valamint a helyi önkormányzatok, illetve képviselők hozzájárulásával jöhet létre.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék