2024. augusztus 1–3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivált, a Paloznaki Jazzpikniket. Magas minőségű zenei élmények, kulináris élvezetek, több generációnak szóló programok várnak ránk.

2012 óta a Balaton északi partjának meghatározó fesztiválja a Paloznaki Jazzpiknik, amely egy kis tájház udvaráról indult, és mára egy igazán színes, élhető, különleges és meghatározó eseménnyé vált. A Balatonfüredtől fél órára található kis falu erre az időszakra a Balaton jazzfővárosa lesz, ahol napközben pikniktakarókon ejtőzhetünk, ha pedig leszáll az este, a csillagos égbolt alatt igazán jó bulik várnak ránk.

Világsztárok érkeznek: zenei dívák és királyok

A Paloznaki Jazzpiknik idén is a balatoni nyár egyik legnagyobb várományosa: augusztus 1-jén két díva, Izo FitzRoy és Anastacia nyitja a háromnapos pikniket, 2-án a funky koronázatlan királya, a The Brand New Heavies lép fel, majd Tony Hadley, a Spandau Ballet egykori énekese Spandau-slágereket idéz, végül a Kraak & Smaak koncertjével zárul az este. Augusztus 3-án a holland popformáció, a Son Mieux lép fel, majd a Morcheeba ad holdfényes koncertet a szőlőhegy oldalában, záróakkordként az MF Robots hangjai búcsúztatják a 12. Paloznaki Jazzpikniket.

A hazai jazz színe-java

A 12. Jazzpiknik ismét Paloznakra invitálja a magyar jazzélet legizgalmasabb formációit, hogy a nemzetközi előadók mellett a jazz hazai élvonala is képviseltesse magát. A tehetséggondozás mindig kiemelt helyen szerepelt a Jazzpiknik életében, az idei fesztivál is számos fiatalnak nyújt fellépési lehetőséget az intimebb hangulatú, jazzfókuszú színpadain.

A 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviseltesse magát. Az idei pikniken többek között olyan művészekkel találkozhatunk itt, mint Pénzes Máté és a Zseb formáció, a The Qualitons vagy a New Fossils.

Tehetséges fiatalok

további két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat; a „MÜPA Jazz Showcase 2024” tehetségbörzén a Claudia Raquel Quintet nyerte el a Paloznaki Jazzpiknik különdíját, ezáltal fellépési lehetőséget kapott az idei pikniken. Idén is folytatódik a szakmai együttműködés a Hangfoglaló Programmal, aminek keretében három zenekar érkezik. A Gorg & Benzol „félinstrumentális, félélvezhető jazz-rock trióként” aposztrofálja magát. A Symbiosis 5 zenekar elsősorban instrumentális jazzt játszik. Palágyi Ildikó zenéje az art-pop, a jazz és az élő elektronika találkozásából születő izgalmas zenei utazás. Az idei pikniken fellép a Pálmai Panna – Oláh Krisztián-duó: a hazai jazzszcéna két kiemelkedő alakjának barátsága több évre nyúlik vissza.

Kedvezmény a fiatalabb közönségnek, zenei edukáció és társadalmi felelősségvállalás

A Jazzpiknik az egyre fiatalodó közönségének szeretne kedvezni azzal, hogy bevezeti a „kisfelnőtt” jegyet, amellyel a 14 és 23 év közötti fiatalok vásárolhatnak kedvezményes belépőt a 2024-es fesztiválra. A szervezők így invitálják a fiatalabb generációt különleges zenei kalandozásra a sokszínű line-upban, valamint a minőségi fesztiválozás élményét kívánják szélesebb körben ismertté tenni a kisfelnőttek körében – mindezt a korosztály számára megfizethető jegyárakkal teszik elérhetővé.

Ennek a missziónak részeként indították el a szervezők a „Színes Falak Mögött” egyetemi roadshow-t, amellyel a 2024. tavaszi–nyári időszakban járják a hazai turisztikai menedzsment és művészeti fókuszú felsőoktatási intézményeket, az előadások során pedig nem csupán betekintést kapnak a hallgatók, hogyan is áll össze évről évre egy nemzetközi fesztivál, hanem a zenei edukáció részeként új zenei irányzatokkal, előadókkal ismertetik meg őket. A kezdeményezés élén Bekker Dávid fesztiválnagykövet áll.

A Jazzpiknik minden évben a bevételének egy részével rászorulókat támogat. Idén folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés, valamint az ősz folyamán egy közös aukciót rendeznek a Fábián Juli Emlékalapítvánnyal a Magyar Zene Házában, így a Jazzpiknik által neves nemzetközi előadóktól is gyűjtenek relikviákat. A korábbi évek hagyományát folytatva kollaborálnak a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal, illetve jótékonysági akció is lesz a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének Sebészeti Osztályával.

Fenntartható és gyerekbarát

Ahhoz, hogy a butikfesztivál évről évre újra visszatérhessen a dűlőbe, a szervezők kulcsfontosságúnak tartják a zöldtörekvések és a fenntartható fesztiválmegoldások integrálását. A korábbi évek hagyományát folytatva a szelektív hulladékgyűjtésben idén is a Zöldövezet Társulás a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az egyesülettel közösen valósul meg.

Az idei Jazzpikniken különleges programokkal várják a szervezők a kisebbeket: a Gyermekudvarban a Zöldövezet Társulás önfenntartó standján érzékenyítő játékok lesznek, a Betonka workshopján betonból készült szuvenírtárgyakat lehet díszíteni, a Bethesda Gyermekkórház kitelepülésén pedig a gyerekek játékos módon kaphatnak egészségügyi ismeretterjesztést. A Nagyszínpad melletti Gyerekréten idén is a Játékos Tudomány invitálja kreatív, edukatív játékokra a kicsiket.

Nemcsak a zenei kínálat és a közreműködők, de a gasztronómia tekintetében is igazán különleges eseményre számíthatunk. A fesztivál hangulatát minőségi street foodokat kínáló food truckok és behűtött italok teszik még teljesebbé.

További információ, részletes programbontás, kedvezményes jegyek: https://jazzpiknik.hu

Éjszakai élet

Paloznaki Jazzpiknik 2024

Program adatai

Paloznak (Sport utca 4.) Facebook-oldal Részletes program 2024. augusztus 1., csütörtök - 2024. augusztus 3., szombat

2024. augusztus 1-3. között 12. alkalommal kerül megrendezésre a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpiknik.

(Borítókép: Mónus Márton – Paloznaki Jazzpiknik)

Címkék