A Gyenesdiás felett húzódó tanösvényben az a jó, hogy mivel rövid, gyorsan be tudjuk járni. Nagy melegben is kiváló célpont, ha nincs kedvünk kilométereken át túrázni. A séta árnyas fák alatt vezet, a dombról remek a kilátás, közben egy barlangnál is megállhatunk hűsölni, illetve ha szeretnénk, akkor több irányban is folytathatjuk a kirándulást, akár a dolomitbánya felé vagy a Festetics-kilátó irányába is.

Gyenesdiás külterületén, a Pince köz és a József Attila utca találkozásánál érdemes letenni az autónkat, majd elsétálni egészen a Pince köz 12-es számig. Nem könnyű észrevenni, de az út másik oldalán, egy dzsungelszerű „faalagútba″ betérve, egy picike fahídon átkelve találjuk meg a tanösvény első tábláját.

A rövid, de izgalmas (6 állomásos) Dolomit tanösvény

A diási hegycsoport egy hosszan elnyúló dolomit-hegygerincvonulat, melynek része a Kisistók-domb, ahova sétánk is felvezet. Mivel dombról van szó, nem kell nagy szintkülönbségekkel számolnunk

A triászkorban, mintegy 180 millió évvel ezelőtt ezt a területet is tenger borította. Az itt található hegyek (inkább dombok) dolomitból, üledékes kőzetből és kihűlt lávából állnak. A fokozottan védett természeti területen vezető tanösvényen megismerhetjük a környék gazdag növény- és állatvilágát is. 

Olyan különleges növények angol és magyar nyelvű bemutató tábláival is találkozunk itt, mint a nagyezerjófű, a szőke oroszlánfog vagy a leánykökörcsin. A terület az állatok közül a nagy pelének, a tavaszi ganéjtúrónak, a láncos futrinkának vagy a kis szarvasbogárnak, illetve számos bogár- és lepkefajnak is otthont ad.

Fénykereszt és a mesés balatoni panoráma

A Dolomit tanösvény zarándokút is, egészen a domb tetején található Fénykeresztig vezet, amely fentről védelmezi a települést. A keresztet – a vonyarcvashegyihez hasonlóan – 2010-ben állították, és akkor készültek el a fatáblákba égetett stációk is.

A tetőről mesés panoráma nyílik a Balatonra, és az itt álló padon megpihenhetünk. Sötétben a kereszt csúcsai kék fénnyel világítanak, amelyek a Szentháromságot, a feltámadást és Jézust mint az Ég és a Föld összekötőjét jelképezi.

Ugyanezen a stációsoron visszasétálunk addig az elágazásig, ahol a Tüskés-tetőre, a Vadlán-lik felé vesszük az irányt, a sárga jelzésen. Ha a másik irányba indulunk, akkor 2,2 km-re található a Berzsenyi-kilátó, útközben pedig egy erdei tornapálya is található.

Ahol a vadlányok éltek

Egy helyi legenda szerint, amelyről Szádeczky-Kardoss Géza is írt, a hegyekben vadlányok kószáltak, az erdőben talált bogyókkal, gombákkal, madártojásokkal táplálkoztak, hatalmas fák odvában vagy sziklahasadékokban húzták meg magukat. Mezítláb jártak, hosszú, szőke hajuk eltakarta keblüket, egyetlen ruhájuk a derekukra kötött kendő volt. Egész nap a réteket, a ligetes erdőket járták, daluk mindenfelé felcsendült. Aki a nyomukba szegődött, azt magukkal csalták.

A Gyenesdiáson található képződményt a helyiek Vadlánlik barlangnak nevezik. Ez valójában egy szélerózió által formált barlang, amit mesterségesen nagyobbítottak meg. A XIX. század végén titkos pálinkafőző helyként is használták a helyiek.

Több irányba is meghosszabbíthatjuk a túrát

A Vadlánlik barlangtól a már említett Berzsenyi-kilátó felé is meghosszabbíthatjuk a túrát, onnan a piros jelzésen haladva egészen a Festetics-kilátóig eljuthatunk, amelyet ezen az útvonalon is érdemes bejárni. A másik lehetőség, hogy körbejárjuk a gyenesdiási dolomitbánya területét, akár a felső peremen sétálva, akár leereszkedve a lankákon. A bringások is előszeretettel használják ezt a különleges helyszínt. 

Mivel a Dolomit tanösvény nem körút, így ugyanazon az úton érdemes visszamenni a Pince közhöz, mint amin érkeztünk. Maga a tanösvény hosszúsága nincs 1 km (a barlang útba ejtésével együtt is csak 2-3 km), a szintemelkedés elenyésző, ezért kisgyerekes családoknak (babakocsival nem, inkább háti hordozóval) is ajánlott. A dolomitbánya pereménél érdemes figyelni, mert nincs korlát, és omladékos a kőzet. Árnyas fák között vezet az út, de folyadékot mindenképp vigyünk magunkkal, mert nincs vízvételi lehetőség útközben.

Forrás: Szádeczky-Kardoss Géza: A Vadlány-barlangok, tündérek és boszorkányok titka, gyenesdias.info.hu

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék