Új helyre költözött gazdájával Totó, a Balaton sztárhattyúja.

Boltba jár, vagy éppen szülinapi bulit tart, és mindennél jobban ragaszkodik gazdájához, Rigó Gáborhoz Totó, a Balaton sztárhattyúja. A mentett madár első éveit Keszthelyen, a Festetics-kastély Madárparkjában töltötte, néhány napja azonban új helyre, a mindössze négy kilométerrel arrébb található Pilikán Parkba költözött Cserszegtomajra, több száz madártársával együtt.

A négyéves Totónak saját YouTube-, Facebook, Instagram és TikTok-csatornáján kívül – amelyeken együttesen több százezren követik mindennapjait – saját tava is van. A megérkezés első pillanatait videófelvétel is megörökíti.

Miért nem szabadon él?

Totót – mentett madár lévén – szobahattyúként nevelték, gazdája iránti kötődése elképesztő szoros.

Négynapos kora óta vagyok vele, 3-4 napig bírja nélkülem, de ha hosszabb időre megyek nyaralni, muszáj, hogy videóchaten hallgassa a hangomat és lásson, csak úgy tud megnyugodni, olyan drasztikusan monogám fajta

– meséli nekünk Rigó Gábor, aki hivatalosan tulajdonosa is az egy életre szólóan párt választó madárnak.

Hogyan lehetséges mindez?

Mivel a hattyú védett faj Magyarországon, ezért magánember nevén nem is lehet ilyen állat. Rigó Gábor a Magyar Államkincstárnál hivatalos kérvényt nyújtott be, a pozitív elbírálást követően – mivel a hattyú nélküle elpusztulna, úgy kötődik hozzá – pedig megvásárolhatta Totót.

A Pilikán Parkban Totón kívül több száz madárfajjal, köztük récékkel, hattyúkkal, ludakkal, koronás darvakkal, pávákkal, valamint minimalacokkal is találkozhattok.

A belépő felnőttek számára 1500 forint, gyerekeknek 1000 forint. Minden nap 10 és 18 óra között tartanak nyitva.

Elérhetőség

Pilikáni madár- és liliputi világ

  • 8372 Cserszegtomaj, Várvölgyi út 44.
  • Facebook

(Borítókép: Rigó Gábor)

Címkék