A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) 300 évet átívelően vizsgálta a balatont érintő változásokat, az erről szóló kutatást pedig a rangos Land Use Policy szaklapban jelentették meg. Az ökoszisztémák fenntartható kezelése érdekében a változások megértése elengedhetetlen. A kutatók jó és rossz híreket is hoztak a térségről.

A kutatásból kiderült, hogy a vízgyűjtő területén csak kis változások történtek, azonban az jól látszik, hogy a part mentén szabályozatlanul építik be a területeket.

Az urbanizáció a tóhoz közelítve egyre nagyobb méreteket öltött.

A HUN-REN BLKI és a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai, Természet és Környezetföldrajzi Tanszékének munkatársai kutatásukban háromszáz évet átívelően vizsgálták a Balaton vízgyűjtő területén és partvidékén bekövetkezett változásokat.

– számolt be a BalatonScience Facebook-bejegyzésében, amelynek az ábráit külön érdemes megnézni.

A szocializmus alatt – amikor a Balaton a közép- és kelet-európai turizmus központja volt – jelentős beépítések történtek. Mint írják, a változás azonban nem fogható rá egy korszakra, ugyanis az azóta eltelt évtizedekben a városi területek gyakran szabályozatlan terjeszkedése vitte tovább a problémát.

„A Balaton régió fenntartható fejlődését csak erős törvényi és szabályozási intézkedésekkel lehet biztosítani, amely mind a helyi lakosok, mind a turisták közös érdeke kell legyen”

– hívja fel a figyelmet a HUN-REN BLKI.

Petrovszki Judit, Szilassi Péter és Erőss Tibor közzétett kutatását és eredményeit itt olvashatjátok bővebben.

(Borítókép: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton)

Címkék