Zamárdi kertmozijába belépve egyszerre leng körül minket a retró hangulat és a korszerű technika, és ez a kettő együtt nagyon is jól működik. Olyan érzést kelt, mintha bizonyos részleteknél megállt volna az idő, amit fotósunk képein keresztül ti is láthattok.

A Kertmozi története egészen a '60-as évekig nyúlik vissza, már ekkor is moziztak a déli parti városban. Többször is költözött a kezdeti évek alatt, de a mostani, végleges helyszíne már 50 éve változatlan: a Kossuth Lajos utcában a régi korok neon feliratával invitál bennünket egy jó estére.

Erdélyi Zsolt tavaly óta üzemelteti a helyet, előtte 30 évig egy régi osztálytársának édesapja vitte. Még egy 2022-es önkormányzati pályázaton nyerte el az üzemeltetői jogokat, ezt később egy nagymértékű beruházás követte: a technikai fejlesztés mellett a villany- és vízvezetékek, a büfé és az öltözők is megújultak.

„Először 1986-ban jártam itt, ötévesen. Akkor A cápát néztem végig apukám nyakából, még nem igazán foglalkoztak a korhatárral. Későbbi emlékeim is vannak, például 1995-ben az ötödik sorban ültem, amikor életem első randevúját töltöttem itt egy lánnyal” 

– meséli Zsolt a We Love Balatonnak. Azt is fontosnak tartja, hogy a retró életérzés megmaradjon. Az élénkzöld székek és a hívogató felirat mellett a kínálatban is felbukkan egy kis nosztalgia, zsíros kenyet és sós perecet is kaphattok, ha unjátok a nachost vagy a kukoricát. A hely úgy van kialakítva, hogy a büfénél sorban állva se maradjatok le a filmről.

A 404 db moziszék ellenére sokszor előfordul, hogy az állójegyek is elfogynak a nagy érdeklődés miatt. Ilyenkor a kreatív nézők babzsákkal, kempingszékkel vagy egy pokróccal készülnek – árulja el Zsolt. A filmvetítések mellett színpadi produkciók közül is lehet válogatni, aminek sikerét mi sem jelzi jobban, minthogy Fenyvesről, Polgárdiból, Szárszóról, Tihanyról, Csopakról is telefonálnak annak érdekében, hogy legyen félre téve jegy.

A Kertmozi 2000 Ft-os egységáron látogatható.

A retró hangulatért most pedig kattintsatok a galériánkra!

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék