A 2024-es Év Strandétele a Nyári töltött káposzta fantázianevet viseli, míg az Év Strandétele büfé kategóriában a Pisztáciapesztós lángos lett. Mutatjuk az eredményeket.

Kihirdették a Balatoni Kör által szervezett, idén tizedik alkalommal megvalósuló Év Strandétele verseny eredményeit. A balatonvilágosi Lavender Teraszon tartott díjátadón a következők eredmények születtek (az ételeket lejjebb részletesen is bemutatjuk):

  • Év Strandétele 2024: Mesés nyári káposzta – Mesés, Balatonlelle
  • Év Strandétele 2024 büfé kategória: Pisztáciapesztós lángos – Olíva büfé, Alsóörs
  • Év Stranddesszertje 2024: Gyümölcsös tarhonyapuding – Tiki Beach Bisztró, Zamárdi
  • Év Vega Strandétele 2024: Patisszon kukoricahabbal – Vánkos, Badacsonyörs
  • Év Felfedezettje 2024: Julcsi Kalácsoda, Siófok

Töltött káposzta – ahogy még nem etted

Az idei fődíjat a balatonlellei Mesés bisztró Nyári töltött káposzta nevű étele vitte el. A versenyre Koós Tamás nevezte a bárányhússal töltött, fermentált szőlőlevélbe „csomagolt” gombócokból álló, egyébként hidegen tálalt ételt. Bulgurt, málnaecetes lilahagymasalátát, mentát, de még egy kis kaprot is tartalmaz a laktató, nyári ebédnek tökéletesen illő töltött káposzta, aminek ára 4750 forint.

Pisztácia? Egy lángosra?

Első gondolatunk az lehet, hogy édes lángossal van dolgunk az Év Strandétele büfé kategória nyertesével. De a pesztó máris árnyalja a képet, ugyanis a Pisztáciapesztós lángos – amit az alsóörsi Olíva büfé nevezett – nem egy desszert. A hagyományos módon dagasztott lángostésztára feltétként egy bazsalikomos, pisztáciás és parmezános pesztó került, amit koktélparadicsomok, parmezánforgács és pirított pisztácia is díszít. Kiegyensúlyozott, könnyed ízek, a pisztácia (darálva, pirítva) pedig a lángostésztában is ott van. Ára 2500 forint.

Idén már desszert is!

2024-ben először Év Stranddesszertje díjakat is átadott a Balatoni Kör. Ezt a zamárdi Tiki Beach Bisztró évek óta közkedvelt pohárdesszertje, a Gyümölcsös tarhonyapuding nyerte el. Ha tápiókapudingot már ettetek, ez a verzió egyből értelmet nyer kóstolás közben – nem titok, hogy magát az ötletet is egy egyszeri tápiókahiány motiválta. Kipróbálták, és azóta is működik! A tarhonyát vaníliás, cukros tejben főzik meg, majd naranccsal, lime-mal és citrommal ízesítik és sárgakrémmel pudingosítják. Mindig a szezonnak megfelelő gyümölcspürével és gyümölcsökkel egészítik ki, kedvencünk most fahéjas alap rumos szilvával volt, de többen a citrusos, kamillás őszibarackosat választották. Ára 2650 forint.

A vegetáriánus különdíjat a badacsonyörsi Vánkos Patisszon kukoricahabbal étele nyerte. Petykó Istvánék ételének fő eleme egy égetett citrom levével összeforgatott grillezett patisszon, mely olyan különböző textúrákkal találkozik, mint a vajas kukoricahab, a füstölt paprikaolaj, a házi magropogós vagy éppen a fermentált éretlen szőlőszem egy helyi parmezán jellegű Ranolder-sajttal. Az étel ára 3650 forint.

A 2024-es Év Felfedezettje egy parttól szintén távolabb eső kürtőskalácsos. A siófoki Julcsi Kalácsodában eredeti erdélyi, a készítők nagymamája receptje alapján, faszénen készülnek a kalácsok 2020 óta. Találunk itt sós és édes alternatívákat is, a sajtos-baconos verzióban (1700 forint) például semmi cukor, ellenben hajdúsági sajt és kockázott bacon annál inkább. Az egyik édes, málnás kürtős liofilizált gyümölccsel van beborítva, melyet a töreki Énkertemből szereznek be (náluk terem a málna, és ők maguk szárítják fagyasztva). Ennek darabja 2500 forint.

Végigkóstolni a Balatont

Az idei versenyre negyven étellel neveztek a balatoni vendéglátósok. Az ételeket a Balatoni Kör előválogatta, ezek után választották ki a tíz döntőst, amelyeket egy erre az alkalomra összeállt zsűri – melynek tagjai közt séfek (Wolf András és Sipos Norbert) és más sajtóorgánumok mellett a We Love Balaton is szerepelt – kóstolt végig. Így születtek meg a mai végeredmények, amelyeket most már ti is tesztelhettek!

(Borítókép: Heim Alexandra)

Címkék